5 мощни естествени заместителя на битовата химия

28.01.2015 / 16:12 2

Ако ви се иска да обявите бойкот на скъпите и силни препарати за почистване и другите химически средства, които използвате у дома, но не намерате тяхна алтернатива, то следните съвети ще ви бъдат от полза. Ето как да заместите синтетичните продукти, които влияят зле както на кожата, така и на дихателните ви пътища.

 

1. Био сапун - естествени и екологично чист продукт, има бактерицидно действие.

  • Със сапунена вода може да миете всички повърхности (маси, подове, мивка, баня, и т.н.), както и да перете. Сапунът дезинфектира и убива микробите.

 

2. Сода за хляб - с нея може да миете чинии и абсолютно всякакви замърсени повърхности.

  • Буркани, чаши и вази ще светнат, ако измиете със сода. Разтворете 2 супени лъжици сода в 1 литър вода. Сложете от разтвора в съда и оставете за известно време. Ако замърсяванията не се отстранят напълно, след това ги избършете с гъба, която се потапя в сода. 
  • Содата почиства емайлирани съдове отвътре, ако те са пожълтели и потъмнели. Добре измива плотове, повърхността на хладилника и микровълновата фурна. Отстранява потъмняването и по приборите за хранене.

  • С помощта на смес от 1 част сода, 1 част сол и 2 части оцет може да елиминирате запушването на канала. Изсипете тази смес в сифона и оставете за 15 минути, след това изплакнете с топла вода. Също така, тази процедура помага да се избегне и миризмата от мивката.
  • Содата ще премахне и неприятната миризма в хладилника. За целта изсипете в съд 3 супени лъжици сода за хляб и го поставете в хладилника.
  • Не забравяйте да измивате кошчетата в кухнята, банята и тоалетната. Чрез измиване със сода или сапун ще постигнете не само чистота, но и дезинфекция.

 

3. Оцет - отличен избелващ агент, убива микроби и лесно разтваря мазнините.

  • Оцетът има уникалната способност да премахва миризми. Може да налеете малко от него в тигана и да го сложите на слаб огън. Ако в кутията за хляб се появи миризма, я избършете с гъба, натопена в оцет.
  • Мазните тенджери и тигани се измиват по-лесно, ако във водата се добави оцет.
  • Ако сте загорили тигана, изсипете оцет, така че течността да обхваща цялата повърхност на петното и оставете за една нощ. На сутринта лесно може да отмиете всичко с гъба.

  • Удобно е да имате в кухнята си спрей от вода и оцет. С него може да дезинфектирате фурната, плотовете, както и да почиствате плодовете и зеленчуците. Това е особено полезно през лятото, когато е повишен риска от чревна инфекция.
  • Ще се отървете от натрупванията по чайника с помощта на оцет, като го добавите към водата и я сварите.
  • С комбинирането на сол и оцет ще получите нещо като скраб. Тя е идеална за почистване на замърсени съдове.

 

4. Горчица на прах (или натурално синапено семе) - разгражда мазнини.

  • Изсипете малко от праха върху мазната чиния (или каквито и да било други мазни съдове), добавете топла вода и измийте перфектно. Може да направите това дори и със студена вода.

 

5. Лимонена киселина - справя се с варовиковите натрупвания в перални машини и чайници.

  • Достатъчно е да изсипете 1 чаена лъжичка лимонена киселина в чайника, пълен с вода, и да го сложите да заври.
  • В резервоарчето за прах за пране на пералнята изсипете няколко супени лъжици лимонена киселина и я включете на програма с максимално висока температура без накисване.

Framar.bg 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
zakluch (преди 9 години)
Рейтинг: 31170 | Одобрение: 5610
Много полезна статия! Браво!
Повече за мен тук Ключодържатели
7
2
Уйо (преди 9 години)
Рейтинг: 43449 | Одобрение: 7914
Пълно е с глупости. Био сапун... какво е това био сапун? Нарича се ДОМАШЕН САПУН и заради високото си рН мие добре, действа антибактерицидно и премахва лошата миризма на престояло/вкиснало. Канали се отпушват със сода каустик, която е по-евтина от содата за хляб. Оцета разтварял мацнините... хахахах, оцета пресича и сгъстява мазнините. Тенджерите със синапено семе... тъпо! Всеки миещ препарат е в пъти по-евтин от синапеното семе. Лимомена киселина - на баба ви хвърчилото, лимонтозуто е винена, а не лимонена киселина и истинският оцет, а не ментърджийската кисела подправка от разтворено лимонтозу е в пъти по ефикасен от "лимонената киселина" на Фрамар.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама