5000 лева глоба за фирмата, натровила деца с увреждания

04.03.2015 / 00:51 2

 

Максималната глоба от 5000 лв. ще бъде наложена на кетъринговата фирма "Раим Тюджев" заради натровените 12 деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград. Това съобщи пред "24 часа" д-р Николай Петков от областната агенция по храните в Пловдив. Очаква се днес инспектори да затворят кухнята на фирмата заради занижена хигиена.


Нарушения са открити и при проверката на центъра, в който са били настанени децата. Разливачното помещение не е регистрирано в агенцията по храните. Липсвал и входящ контрол на вкарваните продукти. Персоналът все пак е изпълнил изискването да съхранява 72-часови проби от ястията, които са иззети за изследване. Резултатите ще са готови в четвъртък.

Според д-р Петков децата най-вероятно са се натровили от комбинацията на по-стара риба, сготвена на чорба, и млечен крем, които са яли в неделя.

От понеделник 12-те възпитаници на центъра, които са с умствени увреждания, са в инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив с коремни болки, диария и повръщане. Шефката на клиниката проф. д-р Марияна Стойчева увери, че вече са в добро състояние. Оплакванията им са присъщи на остро хранително отравяне.

Не се отхвърля обаче и възможността за стафилококова инфекция, пренесена от мляко на болни крави или при обработка на храната. "Замърсяването би могло да се получи, ако някоя от готвачките е имала кожна рана или вирусна дихателна инфекция", обясни проф. Стойчева. Децата ще бъдат изписани, след като излязат микробиологичните им проби.

Центърът е открит през май м.г. Децата там са с тежки здравословни проблеми, повечето не могат да говорят. "Управителят е реагирал адекватно, като веднага е извикал Бърза помощ", каза зам.-кметът на Асеновград Мария Вълканова.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
Losh (преди 9 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Бълха ги ухапала , машала на тия закони брЯЯЯ !!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама