Ако усетите, че се разболявате ударете болестта с бомба от 13 супер храни

31.07.2015 / 16:36 0

В народната медицина има куп рецепти за това какво да ядем и какво не, когато сме болни. Ето защо извадихме 13 от най-добрите подкрепителни храни за защита на организма. Благодарение на тях може да предотвратите разболяването си или да се почувствате по-добре, ако вече сте болни.


Овес - съдържа специални растителни влакна, наречени бета-глюкан, които могат да предотвратят инфекция на горните дихателни пътища и заболявания, свързани със стрес.
Оранжеви плодове и зеленчуци - съдържат бета-каротен, който нашите тела преобразуват във витамин А - важен хранителен елемент за лигавиците на носа и гърлото, както и за имунната система като цяло.

Джинджифил - предотвратява всякакви инфекции и лекува вирусни заболявания. Помага също при гадене, запек и подуване на корема.

Копър - неговите семена са чудесни за дихателната система и лекуват силна кашлица. Може да се използва както за подправка, така и за направата на билкова отвара.

Банан - витаминозен и брилянтен лек за стомашни неразположения. Има високи нива на калий, важен електролит, който губим лесно при разтройство или повръщане.

Анасон - семената му помагат за изчистване на слузта от белите дробове и облекчаване на кашлицата. За целта пийте чай от счукани анасонови семена и чаша вряща вода. Подправете го с мед и канела.

Чесън - почита се като панацея. Има високо съдържание на антиоксиданти, проявява мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Бори се с вирусите, синузита и високото кръвно.

Цитрусови плодове - с най-високо съдържание на витамин C, те подсилват имунната система, снабдяват организма с жива енергия и антиоксиданти.

Зеленолистни зеленчуци (зеле, коприва, маруля, рукола, спанак) - особено полезни с високото си съдържание на желязо и калий. Увеличават броя на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите, когато се чувстваме болни и ни липсват хранителни вещества.

Куркума - основна част от аюрведическата медицина, има превантивни и лечебни свойства, подобни на джинджифила. Действа противовъзпалително и антибиотично, помага при разстроен стомах, нисък имунитет и загуба на апетит.

Боровинки - природен резервоар на антоцианин, мощен антиоксидант, който им придава лилав цвят. Стимулират имунната система, зрението и здравето на мозъка.

Мед - облекчава гърлото и стимулира имунната система. Богат на огромно количество витамини и естествени имуностимулатори, съдържащи се в цветния прашец на растенията.

Пикантни подправки (люти чушки, къри, джинджифил, лук, чесън) - те са полезни в случай на простуда или треска. Подобряват кръвообращението на гърлото, действат отпушващо на носа и синусите. Помагат за изчистване на слузта от белодробните пътища.

Framar.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама