Ето ги петте най-здравословни храни според 113-годишният Бернандо Лапало

30.01.2015 / 13:13 1

Преди няколко месеца Бернандо Лапало от Аризона навършва 113 години. Той е роден в Бразилия през 1901 г. и вижда как светът се променя за повече от век. Бернандо, който произхожда от семейство на столетници, следва съветите на баща си - лекар и билкар, пише Framar.bgГ-н Лапало вярва, че дълголетието му се дължи на начина му на живот и още е в състояние да се грижи сам за себе си. Всеки ден прави разходки и решава кръстословици, като когнитивният упадък, нормален за хората в напреднала възраст, стои далеч от него.

Столетникът има балансирана диета с много плодове и зеленчуци и избягва червените меса и преработени храни.

Това са петте продукта, които той държи на висока почит и вярва, че са му помогнали да доживее тази възраст.

1. Чесън.
Той е добре известен със своите лечебни свойства, които се приписват на едно от съединенията му, наречено алицин, придаващо му силната миризма. Използван е в продължение на векове срещу високо кръвно налягане и холестерол, за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и атеросклероза и за борба с рак.

2. Мед.
Суровият мед е една от суперхраните в природата. Той е богат на антиоксиданти и помага срещу различни заболявания. Медът е известен и като здравословен естествен подсладител и може да се използва и външно - в маски за лице и тяло, които поддържат здравия и младежки вид на кожата.

3. Шоколад.
Тъмният шоколад с високо съдържание на какао (най-малко 70%) може да бъде много добър за здравето, ако се консумира в умерени количества. Това е богат на антиоксиданти и предпазва от сърдечносъдови заболявания, понижава холестерола и кръвното налягане и намалява стреса.

4. Канела.
Канелата е особено известна със своите лечебни ефекти. Тя понижава кръвната захар и холестерола, лекува възпаления и гъбични инфекции и помага на храносмилането. Освен това прекрасният й аромат действа добре на нервната система.

5. Зехтин.
Това средиземноморско маслиново олио е добър източник на здравословни мазнини, когато се консумира в суров вид. Мононенаситените му мазнини намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Той влияе добре и прилаган върху кожата под формата на маска.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама