Как да премахнем нитратите от зеленчуците и плодовете?

17.04.2015 / 11:25 0

Не всеки има възможност да отглежда в собствена градина плодовете и зеленчуците, които консумира. Тези, които купуваме от пазара обаче, много често са обработени с голямо количество нитрати. Затова е необходимо да знаем някои полезни техники, с които ще премахнем до колкото е възможно вредните за нас вещества. Ако няма как да готвите само домашни продукти, вижте следните съвети.

  • Картофи - обелете ги и разрежете наполовина. След като заврат, ги изцедете и ги доварете в нова вода. Този съвет помага, тъй като нитратите в картофите се натрупват главно под кората и в сърцевината на грудката.
  • Зеле - преди готвене го разрежете на парчета и го накиснете за 1 час в студена вода. Нитратите в зелето се натрупват най-вече в дръжката му, така че се замислете затова, ако сте почитатели на т.нар. "кочан".

  • Моркови и цвекло - при тях нитратите се натрупват предимно във върховете на корена (мустачките), така че винаги ги премахвайте. Ако забележите, че те са къдрави, а не прави, най-добре не купувайте тези зеленчуци. Същото се отнася и за репичките.

  • Домати - избирайте домати с по-тънка люспа. Ако цветът им е неравномерен, сякаш на места не са напълно узрели, вероятно имат нитрати. Ако разрежете домата и видите вътре бели нишки, това също подсказва за нитрати. Най-добре ги накиснете за 1 час в студена вода.
  • Краставици, тиквички, патладжан - за да се отървете от нитратите в тях, отрежете дръжките им и накиснете зеленчуците във вода за 1 час. Избирайте краставици с тревнозелен цвят. По-тъмният цвят говори за повече нитрати.

  • Зелена салата, маруля - тя е любимка на нитратите, затова винаги отрязвайте надълбоко дръжката й и накисвайте листата в студена вода за 1 час.
  • Ябълки, круши - в тях има не само нитрати, но и опасни вещества за по-дълго съхранение на плодовете. По-добре ги обелвайте или накисвайте във вода преди консумация.

  • Дини - избягвайте да купувате твърде ранни дини. Ако попаднете на диня с големи бели нишки във вътрешността, по-добре се въздържайте от консумацията й. Освен това, те са най-трудно смилаемата част от плода. Нитратите се натрупват най-вече в кората и точно под нея, така че я изрязвайте добре.

  • Грозде - възможно е да е обработвано с редица препарати за защита от насекоми, както и за по-продължителното му съхранение. Затова го измивайте обилно под течаща вода. За предпочитане е да не преглъщате всички люспи.

Framar.bg 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама