Как да приготвим вкусно Гергьовденско агне? Ето съветите на шеф Димитров от "Стария чинар"

06.05.2015 / 16:31 0

Броени дни остават до Гергьовден, когато най-предпочитаните гозби са агнешките. Именно те са и основният акцент в сезонното меню на шеф Димитър Димитров от ресторант "Стария чинар". Гергьовденските агнета могат да бъдат приготвени по много различни начини, някои от тях са традиционни, други - не чак толкова. В България свързваме консумирането на агнешко с настъпването на пролетта, съчетано с много свежи, зелени подправки и зеленчуци, които този сезон ни предлага.
Шеф Димитров се захваща с готварския занаят преди 17 години, като постоянно обогатява рецептите и менюто си и експериментира с нови неща. Ето какво ни споделя той броени дни преди един от най-обичаните празници - Гергьовден:

 
-  Разкажете ни за основните начини на приготвянето на Гергьовденско агне в ресторант „Стария чинар“!
- Едно от нещата, с които ресторант „Стария чинар“ е популярен, е Гергьовско агнешко на пещ  по стара българска рецепта, вкусът на агнешкото е неповторим, тъй като месото се готви бавно на ниска температура. Теглото му трябва да е между 12 и 14 килограма, като по време на печенето губи 20-30 процента от него. Най-важното нещо е много добре да опалим пещта с дърва, което означава камъните да побелеят от високата температура. По стара българска рецепта и традиция използваме типичните за сезона подправки - пресен джоджен, чесън и лук, с който покриваме дъното на тавата, в която ще печем. Подготвяме агнето на порции (предпочитаме го пред цяло агне, защото месото се овкусява и изпича по добре), намазваме го с масло и втриваме в него сол, черен и червен пипер. След като вече сме го подредили в тавата, покриваме дъното с бира (около два пръста). При задушаването на месото в пещта то ще отдаде достатъчно количество мазнини нужни, за да се запази крехко, а зелените подправки ще  се стопят и ароматът им ще остане в месото. Печем го между 4–5 часа.

- Един от най-приятните начини за приготвяне на агнешко е на чеверме, каквото има и в "Стария чинар".

- Да, определено говорим за много приятен и атрактивен начин за готвене, тъй като по време на самия процес Гостите на ресторанта „наглеждат” тяхната вечеря. Агнето се окачва на прът и се върти непрекъснато над жарта. Задължително е да е на жар, тъй ако го печем на огън, той опърля месото. Така то ще изгори отвън, а вътре ще бъде сурово. По време на самия процес месото често се облива с марината с подправки, за да не се изсушава. При приготвянето на агне на чеверме се получава много хрупкава коричка, която няма как да стане в пещта. След като агънцето се свали от чевермето е добре да се консумира веднага.

- Предлагате ли агнешки главички, които са любимата част от агнето за много хора?
- Разбира се! Още от преди много време, когато хората са колили агнета, по традиция главичката се е водила касапско право. Така че, тя е едно от най-вкусните неща от агнето, води се специалитет  в Средиземноморските страни. В „Стария чинар“ се приготвя обезкостена с билково масло и малко подправки, запечена след това с червен пипер. Сварява се до момента, в който месото само се отделя от кокала. Забърква се с билково масло, зехтин и подправки. Леко се задушава, колкото да поомекне още малко и да си поеме ароматите вътре в месото. Запича се във фурна, за да може да хване лека златиста коричка и е готова за ядене.

- Какви са другите агнешки специалитети, които предлагате?
- Приготвяме и агнешки котлетчета на скара, които са изключително разпространени, особено на Балканския полуостров. Водят се деликатес за Гърция и Турция. Отскоро и при нас клиентите могат да им се насладят. Стават достатъчно крехки и нямат нужда от каквито и да е предварителни намазвания със сосове и маринати. Овкусявате си ги единствено със сол по ваш вкус. Също така имаме и агнешко руло. Прави се от ребрената част на агнето. Навиваме го със сушени доматчета, зелени подправки и спанак. Да не забравяме и дробсърмата, чието приготвяне си е голямо майсторство.

Ресторанти "Стария чинар" ще ви пренесат в началото на миналия век, когато стресът е бил непозната дума. Гостите се чувстват уютно с приятели и семейство. Там ще Ви посрещнат и нагостят със специалитетите на пещ, уникалните ястия от дивеч, барбекюто на дървени въглища и домашните гозби.

www.stariachinar.com

* реклама



Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама