Казваме си "Наздраве" и се лекуваме с ГМО

30.01.2015 / 10:56 0

Алкохолните напитки и лекарствата масово се правят със съставки от генномодифицирани организми. Това заяви д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните и експерт към Европейската агенция за безопасност на храните, цитиран от "Телеграф".

Бърбънът, който пристига от Америка, масово се прави от царевица мутант. Иванов уточнява, че при дестилацията на алкохолните напитки реално ГМО остават в суровината и не попадат в самия алкохол.

Най-много остатъци ГМО има в хранителните добавки, тъй като контролът там е най-занижен. Освен това ГМО се ползва и при производството на лекарства. Сред тях са антибиотиците и инсулинът.

В земеделието най-разпространената ГМО култура е царевицата, която става по-устойчива на препарати.

У нас е забранено отглеждането на генномодифицирани продукти, но не и вносът им. Новото законодателство на ЕС пък ще позволи на страната ни да налага ограничения и забрани на базата на много повече основания.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама