Форум
 

НЕЩО УНИКАЛНО СЕ КРИЕ ВЪВ "ВИНИЦА"! ЗАПОВЯДАЙТЕ В КЪЩАТА НА 150 ГОДИНИ (СНИМКИ)

01.09.2012 / 08:50 часа2

Харесайте ни във FB


 

Десислава Димитрова

Варна има много стари къщи. Някои от тях са и паметниците на културата. Малко обаче са онези, които носят и до днес духа и облика на истинските възрожденски сгради, пренесени като че ли от Балкана. Една точно такава се намира сгушена между по-новите сгради на центъра на „Виница“. Различна, уникална и силно контрастираща на всичко наоколо. Трудно можеш обаче да я забележиш заради не толкова впечатляващите постройки наоколо. Иначе, ако добре се загледаш, ще разбереш, че в този двор се е сгушило нещо уникално. Като започнеш от оградата. Дървена, с ковано желязо, в пълен унисон със самата къща. 

А тя е над 150-годишна, архитектурен паметник на културата. Кога точно е построена, не знаем, разказва Николина Иванова, но в гласа й си личи гордостта от семейното наследство. Къщата всъщност е на съпруга й Тодор, наследство от неговия дядо. И до днес Николина пази старите български традиции и наследство. Разказва, че преди години, когато разчиствали неща, останали от предците им, намерили документ за платен данък за сеч на дърва. Той бил датиран от 1868 г., а материалът - вложен в направата на къщата. Това е и единственият ориентир за приблизителната година на изграждането на зданието. То е на два етажа, като на горния са повечето жилищни помещения, но съкровищата на дома се крият на приземния. Още щом влезеш в малкото коридорче, независимо колко тежко и жежко е на вън, те лъха спокойствие и прохлада. И няма как иначе. Старият камък пази прохладата между стените, а стопаните са се погрижили да съхранят духа на къщата. Николинка ни вкарва в най-свещената стая в дома й – битовата. Десетки пъти се извинява, че в момента е в ремонт, но и така си личи, че за нея се грижат с много внимание. 

Все едно влизаш в истински етнографски музей. Отвсякъде край теб в малкото помещение гледат експонати, които може и да нямат голяма антикварна или историческа стойност, но за семейство Иванови са по-ценни и от най-големите археологически находки. Защото всичко е свързано със семейството им. Както черпакът, подарен на дядото на Николинка от руски войници. В периода 1944-1945 г. той редовно подслонявал руските войски. В знак на благодарност те му оставили това, което могат – черпак. Той обаче се превърнал в голяма семейна ценност, която и днес виси на стената в битовата стая редом до оригиналната носията на бабата на жената. С нея преди години тя се омъжила. Голямата ценност е уникалната гривна с цветни мотиви, доста нетипична за края на миналия век. От другата стена освен много православни светци и папа Йоан Павел II ги гледат и няколко паламарки. Всички са оригинални, използвани при жътва. За да не се забрави кога са влезли в употреба, на всяка на гърба е записана и годината. Недалеч от тях има и оригинален ромел. В него строителите на къщата са стривали зърното.

“Намерихме го, когато разчиствахме боклуците, както открихме и много други ценни за нас неща. Имаше и закопан кантар. Навремето са подарявали на всяка нова къща кантар, за да мерят стопаните й имането с него”, разказва възрастната жена. В дома на Николинка и Тодор Иванови са събрани спомени от различни краища на България. Тя самата е родом от село Кичево. Преместила се да живее във “Виница”, когато се омъжила. Баба й пък е тракийка – от Лозенградско. Дядото на мъжа й, който съградил къщата, дошъл от Жеравна, което обяснява и стила на постройката. В периода 1979-1981 г. тя е била напълно реставрирана и реновирана, но и до днес оригиналът е жив, така както е построен преди 150 години. 

 

 
Харесайте ни във FB
Спонсорирана връзка
Коментари
Напиши коментар
Име
 
Коментар
 
реклама
Форум

Форум
gr(21:08:12 / 18.12.2014)
2
0
Ами за това какво ще кажете:......."ЕС позлати пострадалите от стихиите – по 3 евро на калпак! Помощта е в размер на 10,5 млн. евро и ще бъде отпусната от Европейския фонд “Солидарност”............голяма помощ няма що, ама за пътища, софийското метро и БДЖ, дето е пред фалит от няколко години и само с държавни субсидии го спасяват има пари от ЕС. Защо Б.Борисов не се опита да измъкне малко повече пари за тия хорица? Защото те не го интересуват! Да се оправят както могат. Важното е пътища да правим, че да има къде да се перчим и да режем лентички!!!
1(20:50:38 / 18.12.2014)
2
1
ТАКА ЩЕ Е... ПРЕДИ ГОДИНИ АМЕРИКАНЦИТЕ БОМБАРДИРАЙКИ СЪРБИЯ ХВЪРЛИХА БОМБИ С ЯДРЕН ЗАРЯД. ВЯТЪРА ДУХАШЕ ОТ ЗАПАД. ПРИ ВЪЗРАСТНИТИ ХОРА ПЪК РЯЗКО СКОЧИХА СТАВНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ Е ОБЛЪЧЕНА / ТОВА ЩЕ ТРАЯ ГОДИНИ/ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ. СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ОТ ЧЕРНОБИЛ... СБОГОМ, МОЙ ПРЕКРАСНИ НАРОДЕ!
.....(20:42:27 / 18.12.2014)
1
2
Стига сте ни занимавали с този пропаднал алкохолик и престъпник и друго хората не могат да го понасят и се възмущават,че взе наградата ( нагласено).Дано скоро го намерят не само припаднал,но и умрял.Да гори в ада за всичките си мръсотии.
Обяви
реклама

Последвайте ни във Facebook.com

Искате ли и приятелите ви да знаят за това?Харесайте ни във фейсбук, за да получите повече!