По-различна рецепта на деня: Домашен зехтин с аромат на розмарин

28.08.2014 / 11:57 0

Ще ви покажем как да си направите овкусен с розмарин зехтин. Тази рецепта ще ви послужи чудесно във всички рецепти, в които слагаме розмарин.

Така или иначе в тези ястия, ще сложим и някаква мазнина.

Нека ги смесим (зехтина и розмарина), за да получим, едно вкусно, ароматно олио, с което да готвим. Това наистина ще преобрази вкуса на ястието.

Розмаринът е запазена марка на средиземноморската кухня и участва в рецепти с агнешко, свинско, пилешко, както и на зелечукови ястия.

Да започваме работа.

 

Трябват ни:

 

пресни стръкчета розмарин, измит и добре подсушен

 

затоплен зехтин, но не горещ, топлината на зехтина ще помогне за извличането на естествените масла от билката

стъклена бутилка или буркан, можете да използвате стара бутилка от зехтин

Начин на приготвяне: 

Не режете розмарина, само го начукайте с обратната страна на ножа, за да могат всички аромати да се освободят.

*В зависимост от това колко наситен искате да е вкуса на зехтина, сложете повече или по-малко стръкчета розмарин.

Пъхнете ги в бутилката и налейте зехтина отгоре.

Затворете добре съда и го приберете на тъмно, студено и сухо място. Оставете го там една седмица, а след това трябва да извадите билките, като прецедите зехтина.

Можете да направите това и с друг вид билки, според вкуса си. Ако овкусявате зехтин с чесън, то тогава е добре да се съхранява в хладилника.

Това е нещо, което можете да подарите и Коледа, например. Ръчно направените подаръци са чудесен начин да покажем уважение на близките си.

 

kulinar.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама