Рецепта на деня: Домашен чийзкейк с кисело мляко

25.05.2015 / 12:26 0

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 г кисело мляко 4-5% масленост или цеденоцедено кисело мляко
30 г желатин
2 ванилии
1 бр. мек банан
350 г конфитюр - ягоди, къпини, малини или боровинки
1 пакет бисквити по избор
150 г захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Желатина се разтваря в 300 мл студена вода (в тенджерка) и се оставят половин час за да набъбнат. През това време, в отделен съд се намачква (пасира) банана, смесва се с киселото мляко, ванилията и захарта, разбърква се добре. След като набъбне, желатина се слага на котлон на тих огън и се бърка докато се втечни, като се внимава да не заври. Сваля се от котлона и се добавя към киселото мляко. Разбърква се до получаване на хомогенна смес. Тя се изсипва във форма за торта или обикновена тенджерка, предварително намокрена със студена вода (ако е тефлонова - няма нужда да се мокри). Докато сместа е още течна отгоре се нареждат бисквити (те остават да плуват по повърхността й). Слага се в хладилник да стегне (за около 2 часa), след което се обръща в поднос, тава или друго. Бисквитите остават на дъното като блат. Отгоре се залива обилно с конфитюр, а ако се разтече отстрани, става още по-хубаво. Сладкиша е достатъчно твърд за да се реже с нож на парчета. 

* Дозата е достатъчна за десерт на четирима лакомника. За пред гости сместа може преди да се сложи в хладилника да се разлее в прозрачни купички с по 2-3 бисквитки във всяка и след като стегне, да се добави конфитюр отгоре.

Източник: Receptite.com


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама