Рецепта на деня: Хлебни купички
Необходими продукти:
550 грама пшенично брашно
20 грама грис
15 грама прясна мая
10 грама сол
320 милилитра топла вода
50 милилитра зехтин
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и гриса, натрошете маята с пръсти и я разпределете равномерно върху тях. Сложете солта, налейте водата и зехтина, пише Framar.bg.
Замесете еластично тесто, което разделете на 8 части или на колкото желаете според предпочитаната крайна форма.
Изберете подходящи по размер чашки, купички, гърненца или друго. Разточете тестото и го сложете върху обърнатите съдове.
Загрейте фурната до 250 градуса. Докато това стане, тестото ще втаса за 10 минути. Поставете купичките във фурната и намалете температурата до 200 градуса. Около 25 - 30 минути печене са достатъчни.
Когато извадите съдовете от фурната, старателно отделете хлебните купички.
Ако се наложи, помогнете си с острието на нож. Това е резултатът.
Може да направите всякакви съдове по този начин - плитки или дълбоки, тесни или широки, за салата или за супа.
Добър апетит!