Рецепта на деня: Лятна лимонова торта
Receptite.com
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За блата:
2 ч.ч. смлени бисквити
1/2 ч.ч. разтопен маргарин
За крема:
400 г кондензирано мляко
1/2 ч.ч. лимонов сок (натурален)
4 бр. жълтъци
За целувченият крем:
4 бр. белтъци
1/2 ч.ч. захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Бисквитите се смесват с разтопеният маргарин. Получава се смес на трохи, която се изсипва в кръгла форма за торта и с помощта на лъжица се разпределя по цялото дъно и част от стените (около 1 см. по стените на съда). Оставя се в хладилник за 15 минути. Кондензираното мляко, лимоновият сок и жълтъците се разбъркват до еднородна смес и се изсипват върху охладената бисквитена основа. Запича се за 10 минути в предварително загрята фурна на 180 С. След като изстине се покрива с целувченият крем, получен от разбиването на сняг на белтъците и захарта. Отново се запича във фурната, докато белтъците добият леко златист загар. Тортата се сервира изстудена като десерт или с шампанско. Целувчената смес може да се постави под формата на целувки, плътно наредени една до друга върху тортата (както на снимката). Финалното запичане на белтъците да е в силно сгорещена фурна (180 С), за да се оцвети само повърхността без да се изсуши сместа.