Рецепта на деня: Ризото с броколи и моркови
Продукти:
200 г моркови
1 с. л. краве масло
2 с. л. захар
300 г броколи
4 глави кромид лук
4 скилидки чесън
5 с. л. зехтин
50 г настърган Пармезан
100 мл сухо бяло вино
1,5 л зеленчуков бульон
смлян черен пипер
250 г кръгъл късозърнест ориз (арборио)
Приготвяне:
• За рецептата "Ризото с броколи и моркови" морковите се почистват и се нарязват на дребни кубчета.
• В среден тиган се разтопява кравето масло.
• Запържват се на силен огън в масло за 3 минути.
• Огънят се намалява на половината и се прибавят 1 с. л. зехтин, захар и сол.
• Тиганът за рецептата "Ризото с броколи и моркови" се покрива и морковите се задушават още 5-6 минути, като периодично се разбъркват.
• Лукът се нарязва на кубчета.
• Чесънът се почиства и се наситнява.
• В друг тиган за рецептата "Ризото с броколи и моркови" се загряват 3 с. л. зехтин.
• Лукът се запържва за кратко и се прибавят броколите, разделени на розички.
• След 1 минута се добавя и наситненият чесън.
• Зеленчуците се запържват 2 минути.
• Изсипва се сухият (не се мие!!) ориз и се запържва 3 минути.
• Разбърква се с дървена лъжица, докато стане прозрачен.
• Добавя се виното и се готви, докато не изчезне ароматът на алкохола.
• Прибавя се постепенно горещ бульон на порции (по 80 мл).
• Новата порция се сипва, когато оризът е поел предишната.
• Оризът трябва да се разбърква периодично, за да не прегори ризотото.
• Процесът от прибавянето на ориза и готовността не би трябвало да бъде повече от 20 минути.
• Няколко минути преди свалянето на ризотото се прибавят морковите, 1 с. л. зехтин, смлян черен пипер.
• Ризотото се разбърква добре.
• Накрая се поръсва с настъргания кашкавал и се разбърква бързо и енергично, за да се разтопи.
• След което се сваля веднага от котлона.
• Ризотото с броколи и моркови се разпределя по затоплените чинии.
• Украсява се с магданоз и се поръсва със смлян черен пипер.
Източник: gotvetesmen.com