Рецепта на деня: Соленки от старата тетрадка

29.04.2015 / 11:23 0

Receptite.com

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
200 г мас
1 ч.ч. кисело мляко
10 г амонячна сода
1 бр. яйце и 1 бр. белтък
150 г сирене
150 г кашкавал
1 ч.л. сол
600-700 г (5-6 ч.ч. ) брашно

За намазване:
1 бр. жълтък и няколко капки олио или прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа се слагат 2 ч.ч. брашно, смесени със солта. Добавят се омекналата на стайна температура мас, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода (ако нямате или не харесвате амонячната сода, може да я замените с 1 ч.л. сода бикарбонат или 1 пакетче бакпулвер (10 г)), яйцето и белтъка, настърганите сирене и кашкавал. С лъжица се обърква хубаво тази смес. 

Постепенно се добавя от останалото брашно, докато се получи меко тесто. Ако яйцата са по-големи, или сиренето е много меко, може да се наложи да се добави още малко брашно, но тестото все пак трябва да остане меко. 

Тестото се прехвърля на набрашнен плот и се оформя на топка с леко премесване. Поставя се в найлонов плик или се завива в опаковъчно фолио и престоява в хладилника поне 2 часа. 

Изважда се тестото и върху набрашнен плот се разделя на 4 части. Ако в помещението е топло, докато се оформя една част, останалите се връщат в хладилника. Всяка част се разточва на кръг и се разделя на 6, 8 или 12 триъгълника. Така се получават по-големи или по-малки кифлички. Триъгълниците се навиват на кифлички от широката част към върха. Нареждат се в тава постлана с хартия за печене, на малко разстояние една от друга, с върха надолу. Намазват се с разбития жълтък. Може да се поръсят с ким, едра сол, или друга подправка. 

Пекат се в предварително загрята фурна, на 180С градуса. 

Излизат 2 тави с размер 35х35 см и в зависимост как е разделено тестото – 24, 32 или 48 кифлички. 

Тестото може да се разточи с дебелина 5 мм и да се изрежат различни фигурки; да се нареже на ленти, широки 1 см, с дължина 12-15 см и по желание да се навият спираловидно; и т.н.

* 1 ч.ч. = 200 мл

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама