Рецепта на деня: Терин от патладжани с домати и моцарела

30.07.2015 / 12:53 0

Необходими продукти:
1 килограм патладжани
1 килограм домати
1 голяма глава лук
600 грама моцарела (кашкавал)
100 грама пресен босилек
120 милилитра зехтин
1 супена лъжица кедрови ядки (или орехови)
2 скилидки чесън
олио
сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Смелете в блендер чесъна, босилека и кедровите ядки.

Налейте зехтина и разбъркайте.

Патладжаните нарежете на тънки плочки и ги изпържете от двете страни в нагорещено олио. Извадете ги върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина, пише Framar.bg.

Попарете доматите и обелете ципите им.

Лука накълцайте ситно, а доматите нарежете на парчета. Задушете ги заедно в малко олио, нека течността се изпари и към края на приготвянето подправете със сол и смлян черен пипер.

Подгответе си продълговата правоъгълна форма за кекс. Покрийте я от вътрешната страна с найлоново или алуминиево фолио, което да обхваща стените на съда и да излиза достатъчно от него, за да може по-късно да "затворите" ястието.
Подредете ред от патладжани по дъното и стените, като парчетата по страните да излизат малко извън тях.

Следва слой от доматите и лука.

Парченца моцарела или кашкавал.

Ред патладжани и намажете със соса от босилека.

Повторете слоевете, докато се изчерпат продуктите.
Последният ред да бъде от патладжани.

Затворете терина с фолиото, чиито краища излизат извън съда. Поставете някаква тежест отгоре и приберете ястието в хладилника за 24 часа.
Когато извадите, сложете зеленчуковото изкушение в чиния и нарежете на парчета.
Добър апетит!

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама