Православните християни отбелязват Акатистна събота


Дата: 20/04, 07:49

снимка: Булфото

Православните християни отбелязват Акатистна събота – петата събота от Великия пост. Този ден е посветен на почитането на Света Богородица и нейната чудотворна икона "Златна ябълка", съхранявана в храм "Успение Богородично" в Асеновград.

Акатистът е химн, съставен от 13 кондака и 12 икоса, които се пеят по време на църковна служба. Всяка събота през Великия пост се чете по една част от Богородичния акатист, а на Акатистна събота – целият акатист. Вярващите стоят прави по време на песнопението, откъдето идва и името на празника (от гръцки "акатистос" – "не се седи").

В българската народна традиция Акатистна събота е свързана с чудотворната икона "Златна ябълка". Според преданието, иконата е пренесена в България от Цариград през 17-ти век. С нея са свързани много чудеса и изцеления, а на празника й се стичат поклонници от цялата страна.

На Акатистна събота се почита и паметта на Преподобни Теодор Трихина. Той е живял през 4-ти век и е известен с аскетичния си живот и чудодейните си сили. Преподобни Теодор е роден в богато семейство в Цариград, но още млад се отказва от светския живот и се посвещава на монашеството. Установява се в манастир в Тракия, където води строг аскетичен живот. След смъртта му от мощите му изтича миро, за което се вярва, че има чудодейна сила, разказва Дунав мост. 

Акатистна събота е ден за духовно единение и молитва. Вярващите се обръщат към Света Богородица с молба за застъпничество и изцеление, а почитането на чудотворната икона "Златна ябълка" е символ на надеждата за чудо.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Васил Божков може да бъде пуснат от домашния си арест
Дата: 03/05, 09:11

Социолог: Ниската избирателна активност може да произведе доста изненади на изборите
Дата: 03/05, 08:551 Коментар

Икономист: Преди да влезем в Еврозоната трябва да видим както не е наред с пазара и защо цените ни са такива
Дата: 03/05, 08:442 Коментара

НСО с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май
Дата: 03/05, 08:31

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 03/05, 08:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия