ЙОРДАН ЙОРДАНОВ: Българите са силни, ако говорят на РОДНИЯ СИ език (ИНТЕРВЮ)


Дата: 17/12, 11:12

Йордан Йорданов е роден през 1980 г. Занимава се с обществена дейност. В началото на 2011 г. основава варненския Културно-просветен център „Начало”, където всяка седмица развива различни теми от духовен характер и разглежда въпроси за ролята, мястото и мисията на българския народ в световната цивилизация. Скоро участва с доклад на традиционната конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“. Там говори по въпроса за българското слово и вибрациите на буквите в кирилицата.

Обикновено теориите му предизвикват остри реакции от представителите на официалната наука, но в поредицата лектории, които провежда, той успява да се аргументира чрез не много популярни, но достоверни източници. 


Стремеж

Само себеуважаваща се нация може да живее в справедлива държава

 

Традиция

Нашенецът е здраво свързан със своята земя и с рода си

 

- Какво се крие зад словото, зад всяка буква в българския език и какво точно носи всяка една дума?

- Богатството на българския език се съдържа в неговата автентичност, в изключително завършените символи, като всеки символ е код, а всеки низ от словосъчетания дава връзката между българина и Бога, и от там връзката му с всяко едно човешко същество на Земята. От изключително важно значение е и подредбата на буквите в българската азбука. Особено е важен преходът от всяка буква към следващата. Ние сме пряко свързани с древния език ватан. Той е първообраз, означава връзка, звук, дух, цялостност - т.е. да се осъществи връзка в цялото чрез звука, чрез словото. Отразеното слово в писмена форма е най-силният инструмент за ползване на истината такава, каквато е. 

 

- Защо наблягате именно на азбуката кирилица, а не на глаголицата, както правят други изследователи?

- Въпросът за глаголицата е много важен, исторически и фактологически погледнато. Глаголицата е свещена азбука, но тя е за бъдещето, когато и ние ще сме готови за нея, тя е и за бъдещата раса, за чието създаване българите ще имат основна роля. Чувал съм всякакви теории - че кирилицата била скалъпена, заимствана и др., но искам да знаете, че кирилицата също е свещена азбука, дадена ни от Бог чрез Кирил, Методий и техните ученици. Тя е естествено продължение на прадревния език, от който тръгват всички писмености и с който са свързани българите в стари времена. Ние сме единственият народ на Земята, от който тръгват азбуките. Всяка нация си има свое начало, своя култура и свой език, адаптиран към мястото на живот, т.е. свързан географски с него и даващ най-правилната връзка между качествата на отделните индивиди, които определят един народ, една култура, един бит. Азът на народа се съдържа в неговата индивидуалност, АЗ означава връзката с Духа, неговото проявление във всеки един индивид, като съвкупност от общия божествен промисъл.

 

- Разрушаваме ли езика си, променяйки словото с привнесени чуждици?

- Ние, хората, си позволихме да се отклоним от словото, като въведохме нови правила и нова терминология, чрез която да се адаптираме към т.нар. технически прогрес на човечеството. Народопсихологически българинът е здраво свързан със своята земя и с рода си. Той е толкова кръвно свързан с рода, че предава своите традиции от поколение на поколение, своята история и предания - от уста на уста, своята култура и бит, стила си на живот и го съхранява по начин, по който един индивид, отдалечен от своята родова памет, не може да запази. Българските песни, българската история, нашите танци, обреди и ритуали са свързани с почитанието ни към Бога и светиите. Те са съхранявали и пазили българина от хилядолетия до днес и намират място в българското народно творчество. Всеки един родолюбив българин исторически, биографически и в цялостното си лично творчество е изпълнявал една и съща задача. Той е прозирал своята мисия за съхраняване на българския дух, на качествата на българина, за разкриване на неговата сила и мъжественост, неговата скромност и трудолюбие, неговата връзка с природата. Всичко е съхранено и записано от великите българи, от нашите възрожденци, прочитани и препрочитани, но с недостатъчно уважение. Всички царе са записвали живота си. Всичко, което се е случвало, се дава под формата на песни и предания. 

 

- В нашия език има буква Ъ, защо е важна тя?

- Много важно е нейното значение. Буквата Ъ се ползва при българите, за да се направи разграничението между материята, земното, низшите страсти и духовното, връзката с Бога. И когато изговаряме звук Ъ, ние се изтегляме от низшия към висшия свят, т.е. ние сме в центъра, което е правилното състояние на човека. Отстраняването на буквата Ъ в правописа и правоговора би довело до отслабване на българите, до една мекушавост и външна зависимост на страната ни, което е факт днес. Буквата Ъ заковава, стабилизира, т.е. никой не може да ни мръдне от мястото ни. Това значи твърд, непоклатим. Ако заменим този звук Ъ с звук А или с звук Е, се променя вибрацията на всяка една дума поотделно. Съвременният българин, изгубил се сред модерното слово, изучаващ чужди езици и прилагащ чужди думи в българския език, е забравил кой е той. Напускайки и отказвайки се от родовата си памет, възприемайки чужди понятия, поглъщайки чужда литература, той стигна до състояние, в което е изгубил напълно силата си. Българите стигнаха до непознаване на собствената си история, охулиха своето семейство, традициите в него, българската песен, станаха слепи за красотата на своята родина и могъществото на своята индивидуалност. За да изградиш един нов дом, за да живееш в една чиста и справедлива държава, е нужно да изпитваш уважение към себе си, към дедите си, да изпитваш любов към своята история, към всеки един сънародник. След любовта към отечеството, към народа, който те е откърмил, идва и любовта към цялото човечество. 


- Тогава има ли основание за гордост изтерзаният от външна и вътрешна мизерия днес нашенец?

- Смелост и твърдост - ето това отличава българина от останалите. Кой друг народ може да се похвали с първата азбука, кой друг може да се похвали с произход на азбуката, която му е дадена да ползва. Неслучайно се казва, че един поет трябва да пише стихове на родния си език, чувството, емоцията и любовта могат да бъдат изявени единствено чрез езика, с който ти си закърмен. Да обикнем езика си, защото този език е свещен. Да си припомним стихотворението на Вазов – „език свещен на моите деди”. Какво означава свещен език – означава, че е свързан със Светлината, с Бога, и ни е даден отгоре да го употребяваме и да го ползваме, за да бъдем щастливи. Правилният подбор на думите, правилното отношение и любовта към всяка една дума в българския език ще доведат до качествени промени и осъзнаване, до едно подобряване на нашия живот. Ние сме народ с мисия, добри работници и изпълнители на Божията воля, чрез които се дават новите културни импулси на човечеството, за повдигане и усъвършенстване на човешката цивилизация. От начина, по който осъзнаваме и прилагаме мисията си, зависи благополучието на нашия народ.

Интервю на Виолета Гурнакова

Целия доклад на Йордан Йорданов от конференцията "България в световната история и цивилизации - дух и култура" заедно със значението на всяка буква, четете в рубриката "ЕНИГМИ" в PETEL.BG след обяд.

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Запрянов: Няма да паркираме МиГ-29 до 2028 година
Дата: 19/04, 15:42

Казахстан обяви общонационално бедствие: Урал ще залее още поне 100 селища
Дата: 19/04, 15:40

Всички с пари в 6 банки получават изненада на гишето
Дата: 19/04, 15:37

Петков съзря тайна завера между Борисов, Радев и Пеевски
Дата: 19/04, 15:25

Козунаци по 200 лева за Великден: Шеф Токев ги разби на пух и прах
Дата: 19/04, 15:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия