Ексклузивно! Иво Сиромахов "взриви" Фейсбук с убийствени думи: Мадам "Истинска журналистика" от едно време


Дата: 12/01, 13:06

ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ПОРОДИ ЖУРНАЛИСТИ

Eто какво написа току що Иво Сиромахов във "Фейсбук" и предизвика фурор:

Каквото и да говорят злобарите, българската журналистика в момента преживява небивал възход. Свърши се с мрачния период на негативизма и необоснованите критики. Сега медиите са в епохата на свирките и фанфарите. Това бодро настроение в пресата и телевизиите повдига духа на обикновения българин, кара го да се чувства горд съвременник на едно велико управление. 
Ала по-интересният въпрос е какви хора стоят зад новините. Кои са онези вдъхновени рицари на перото, онези безкомпромисни воини на свободното слово, които денонощно се трудят за нас – неблагодарните читатели. 
Ето какви са основните типове журналисти, които обитават редакциите:

ВЪТРЕШНАТА
Тя отразява работата на парламента и затова говори за всички депутати на малко име. Фактът, че ги познава лично, я издига неимоверно в собствените й очи. 
Депутатите я харесват, защото винаги е склонна на сделката “секс срещу новина”. Канят я в “неформална атмосфера”, подшушват й някоя интрига, а тя си обува прашките и тича в редакцията, за да сподели с читателите поредната “непотвърдена информация” от “източници близки до правителството”.

РАЗБИРАЧЪТ
Той безусловно вярва в клишето, че журналистиката е “четвърта власт” и се държи така сякаш наистина е един от властта и нещо зависи от него. Е, не че зависи, но е наясно с всички проблеми на държавата и винаги търси скрития подтекст в събитията. 
Разбирачът чете внимателно социологическите проучвания за рейтингите и прави прогнози, които никога не се сбъдват. Разполага с богат набор от конспиративни теории, които обясняват всичко. Липсата на места в детските градини например, според него се дължи на заговор на американските тайни служби, които искат да съборят градините и да ги превърнат в находища на шистов газ.

ГРЪМКИЯТ ПАТРИОТ
Той е репортер в спортния отдел и е склонен да изпада в състояния на безпричинен патос. В неговите очи българските футболисти не са просто жалки безсмислени некадърници, а “лъвове”, “юнаци” и изобщо хора, пред които трябва денонощно да благоговеем. 
Преди важен мач на националите еуфорията му придобива шизофренични размери – публикуват се огромни снимки на развети трибагреници, големи заглавия от типа ”БИЕМ ИТАЛИЯ И СМЕ НА СВЕТОВНО!!!”, изобщо положението е България на три морета отвсякъде. 
След мача, докато “лъвовете” пият уиски и въртят кючеци, за да отбележат поредната си разгромна загуба, Гръмкият патриот сяда пред клавиатурата и започва тягостно да изсмуква от пръстите си проникновени анализи за “липсата на спортни бази”, “проблемите на детско-юношеските школи” и “необходимостта от преквалификация на треньорските кадри”.

МАДАМ "ИСТИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА"
Преди 30 години е била красавица и ако съдим по походката й, още тогава е открила предимствата на ан*лния с*кс като мощно средство за напредък в кариерата. Сега е поувехнала и пише предимно очерци за красивия вътрешен облик на министрите и депутатите. 
В мигове на климактериална депресия с въздишка си спомня за “истинските журналисти от едно време” и разказва на колегите си как лично е тъпкала лулата на бай Продев.

ЧУЙЕКЪТ
Той е бодър, енергичен репортер, който с радост споделя на висок глас с колегите си всичко каквото му се е случило в личен или професионален план. Ведрият му екстровертен характер е съчетан с тежък източен диалект и приятелското обръщение “чуйек” към всеки, с което според него веднага скъсява дистанцията. Характерният му стил на изразяване задължително включва класическия похват “изреждане с промяна на първата буква в “м”. Например: “снощи с идни приятили бяхми на кръчма в студентския град – кюфтета-мюфтета, бири-мири, посли бяхми на чалги-малги, купон-мупон, аве напраихми са на кучита...” 
Живее на квартира в “Обеля” и се препитава предимно с бурканите, които му изпраща майка му от Търговище. Гордее се с познанството си с известни хора, най-прочутият от които е “един, къде беше охрана на Жоро Илиев”. 
Не се ползва с особено доверие от редакторите – пращат го да отразява предимно скучни пресконференции на общинската администрация, които той претворява в още по-скучни дописки.

КУЛТУРНАТА ЛЕЛКА
Тя е неуспяла поетеса от времето на социализма и искрено страда за “липсата на духовност в днешните комерсиални времена”. Сега отговаря за културните страници – рубрика, която всичките й колеги презират и смятат за напълно излишна. 
Познава се лично с министъра на културата от времето, когато пиянствали заедно в барчето на Съюза на писателите и той я обарал по задника. 
Културната лелка твърди, че българското кино е в разцвет и вярва, че на фестивала във Варна има много повече ”стойностни произведения”, отколкото да речем в Кан. 
След работа ходи на театър или чете Паулу Коелю и тихичко плаче.

СВЕТСКАТА КИФЛА
Тя е на около 20 и следва журналистика или нещо подобно. Еб* се с един от важните рекламодатели на вестника, който я е уредил на работа в медията, воден от благородната идея “да се учи там момичето, да изкарва някой лев за кафета, пък ний ше помагаме за другото”. 
Има силиконови цици и кисел характер. Най-ценното й качество е, че не е моногамна и охотно върти мин*ти и на главния редактор, затова се ползва с протекцията му. Пише предимно статии за мода и светски хроники. По-възрастните редакторки тайно се възмущават от неграмотността й, но не смеят да й го кажат в очите.

СТРИНА "ЗАПРЪЖКА"
За нея идеалната журналистика е нещо средно между Гала, Ути и Наталия Симеонова. 
Смята, че вестникът е твърде скучен, и е убедена, че “на хората им е писнало от политика” и искат по-леки, разтоварващи четива с практическа насоченост. Завежда рубриките за кулинария, бродерия и пране на цветни тъкани без накисване. Ходи в редакцията с домашно изплетени пуловери и вечно мирише на запръжка. 
Винаги е готова да изненада читателите с някоя изумителна рецепта за “кьопоолу по бургундски” или статия на тема “как да превърнем стария си чорапогащник в ефектен лампион”.

АЛКОХОЛИКЪТ
За него се говори, че навремето бил добър журналист. Пишел ерудирано, остроумно и оригинално. Но отказал да славослови властта и кариерата му тръгнала надолу. Престанали да му публикуват статиите. Сега седи на бюрото в ъгъла, крие се зад големия монитор и по цял ден чете новините от световните медии. “Мисли си, че там правят истинска журналистика”, подиграват се зад гърба му колегите. 
Главният редактор му е състудент и му е жал да го уволни. Затова му е възложил да отговаря за страницата с кръстословицата и судокуто – работа, която той върши съвестно и с омерзение. 
От обяд започва да се налива с евтина водка – тя притъпява болезненото му усещане, че всичко е провалено.

(от книгата "Български работи")



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голям пожар горя в центъра на Русе
Дата: 29/03, 07:39

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 07:30

Иван Янков е в неизвестност вече 18 дни
Дата: 29/03, 07:25

Продължават срещите на президента с потенциалните служебни премиери
Дата: 29/03, 07:16

България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО
Дата: 29/03, 07:012 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия