Брюксел ОТКАЗА да ремонтира Аспарухов мост


Дата: 11/07, 16:21

Брюксел е попарил надеждите на правителството да използва икономисаните пари в европрограмата за транспорт за ремонт на “Тракия“ от София до Пловдив и на 60 моста, сред които и Аспарухов. Това стана ясно от думите на регионалния министър Росен Плевнелиев в понеделник. Той представи комитета за наблюдение на проекта за магистрала “Струма“, който включва експерти от няколко министерства и неправителствени организации в областта на екологията.

Преди два месеца от ведомството на Плевнелиев обясниха, че ще използват 50 млн. евро от Оперативна програма “Транспорт“ за ремонт на съществуващата отсечка от “Тракия“. Обновяването на 60 моста също щеше да се включи в европрограма, която отчете сериозни икономии ( над 200 млн. евро) заради ниските цени, предложени в търговете за “Тракия“, “Марица“, “Хемус“, “Струма“ и т.н. ЕК обаче категорично е отказала да включи тези проекти в програмата, тъй като са за ремонт, а не за ново строителство, каза Плевнелиев.

Най-вероятно за ремонт на мостовете, които са в окаяно състояние и не са пипнати от над 30 години, ще се остане на първоначалния вариант – заем от международна финансова институция за поне 60 млн. евро. Не е ясно от къде ще дойдат пари за обновяване на старите отсечки на “Тракия“. Министър Плевнелиев заяви, че България ще преговаря с ЕК през следващия програмен период 2014 – 2020 г. пари от ОП “Транспорт“ да могат да се ползват и за ремонт на участъци от европейската пътна мрежа, а не само за ново строителство.

 

Mediapool.bg

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Облаци и по-ниски температури в четвъртък
Дата: 25/04, 04:00

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 03:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 03:10

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 25/04, 03:00

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 25/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия