„Галъп“: Доверието в правителството на Петков рекордно високо от първия мандат на Борисов насам

25.01.2022 / 12:29 5

снимка Народно събрание

Макар новото правителство да е изправено пред множество кризи и трудни казуси, то в момента се радва на огромна обществена подкрепа, сочи социологическо проучване.

Президентът Румен Радев започва втория си мандат си с традиционно високо доверие от 58,5% и с недоверие от 32,1% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас – с най-висок положителен рейтинг (доверие минус недоверие).

Доверието в правителството се повишава до 44,9% и е по-високо от недоверието (39%), което се случва за първи път от началото на първия мандат на Бойко Борисов през 2009 г.

Съществува закономерен за начало на мандат ръст и в доверието към народното събрание и то достига 31,9%, при намаляващо недоверие (56,9%).

Високи са икономическите страхове сред хората – 86,4% очакват ръст на цените. А позицията на обществото ни по отношение на Северна Македония се втвърдява и 15,3% не искат тя да започне преговори за влизане в ЕС при никакви условия.

Това са накратко данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“  „лице в лице“. Проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6 и 14 януари, пише "Сега".

Високо доверие към президента

Румен Радев встъпва във втори мандат с декларирано доверие от 58,5% от българите и неодобрение от 32,1%. Това прави рейтинг (одобрение минус неодобрение) +26,4. Институцията е една от малкото в страната с положителен рейтинг (наред с армията, полицията и църквата), а фигурата на президента е с най-висок рейтинг сред останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близко до институционалното.

Останалите с положителен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ премиер и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с нарастващо доверие) и Илияна Йотова.

Правителството за пръв път от 2009 г. е с положителен рейтинг

След първия месец работа на правителството на Кирил Петков за пръв път рейтингът е положителен - +5,9. За последно така бе през 2009 г. в при встъпването в длъжност на първото правителство на Бойко Борисов. Сега 44.9% от запитаните изразяват доверие в новото правителство, а 39% – не. Останалите не могат да преценят.

През последните години доверието в правителството се запази на трайни нива от около 30%. По-сериозен спад имаше в последните месеци на кабинета „Борисов 3“, последван от покачване на положителните оценки по времето на двата служебни кабината на Стефан Янев.

Начални положителни сигнали за парламента

Народното събрание традиционно е институцията с най-ниско доверие у нас. Преобладаващо доверие над недоверието към парламента в последните 30 години е имало само два пъти – след кризата 1996-97 г. и при идването на власт на НДСВ през 2001 г. 

В последните години доверието в парламента се запази около и над 20%, а от средата на 2020 г., заедно с протестите, делът на положителните оценки спадна и до под 1/5.

От началото на работа на новото 47-то Народно събрание е регистриран ръст в дела на одобрение. През януари 2022 г. 31,9% от запитаните изразяват доверие в парламента, а 56,9% - недоверие. Останалите не могат да преценят. Това е свиване на „ножицата“ между позитивни и негативни оценки в позитивна посока.

Песимизъм за нарастващите цени

През януари 86,4% от запитаните, и близо 90% в предишното премерване преди три месеца, очакват цените на основните стоки да нарастват. Този показател за последно е достигал подобни нива в края на 2012 и началото на 2013 г. Тогава голямата тревога от цените премина в протести, довели и до оставката на първото правителство на Борисов.

През отминалото десетилетие показателят обикновено бе между 60 и 70%. Плавен ръст започна със ситуацията около коронавируса през 2020 г. и продължи заради протестите през 2020 г. и политическата криза от 2021 г. 

Минимални остават дяловете на онези, които очакват спад в цените или поне те да останат същите.

Въпросът със Северна Македония

60,8% от българите са на мнение, че страната ни трябва да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС, но само при условие, че най-близката ни съседка бързо изпълнява договора, който има с България. 15,3% обаче са на мнение, че при никакви условия не трябва да подкрепяме Северна Македония за ЕС, а 7,6% избират България да изрази подкрепи без никакви условия. Останалите 16,3% не могат да дадат отговор.

Тези данни показват високи нива на принципна подкрепа в обществото ни за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но при категорично условие за сговорчивост от страна на съседката ни преди това. Позицията по този въпрос е видимо втвърдена в спрямо края на 2020 г. Тогава само 6,1% от българите смятаха, че страната ни не трябва да подкрепя Северна Македония при никакви условия.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
6
Мракобес (преди 5 месеца)
Рейтинг: 46999 | Одобрение: 4044
Чичо Пейчо - тея ги разправяй на дедовия си! Платен трол такъв! Знаеш то как се прави по герберски, нали? Само те лъжеха и нагласяха. Айде ... у кереча
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
1
Чичкото (преди 5 месеца)
Рейтинг: 79958 | Одобрение: -372
Нека минат първите 100 дни Народа винаги се надява но усети ли че това са поредните хора с огромния
Истината преди всичко
3
4
Серж (преди 5 месеца)
Рейтинг: 45342 | Одобрение: 5877
Платени резултати от нагласени изследвания, на удобни агенции...
5
7
г-н Пеевски (преди 5 месеца)
Рейтинг: 422 | Одобрение: -108
Пълни глупости и лъжи. И само завършен глупак ще се върже на тях. 😏 А и все едно не знаем как се правят тия проучвания. Той, смешния измамник, хвана 9% вот, ама иначе 45% доверие имало в него?!? Аз пък съм арабски шейх. 
Има хора, които имат пари, има и богати хора. :)
6
3
ас (преди 5 месеца)
Рейтинг: 104240 | Одобрение: 19425
ха ха ха боико борисов се изяжда от яд.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама