„СГРАДИТЕ НА ВАРНА”: РУШНАЛИ ХАНОВЕ И ГОСТИЛНИЦИ, ЗА ДА ВДИГНАТ ТЪРГОВСКИ КОМПЛЕКС

28.01.2013 / 08:01 4

 

Срещу градинката с паметника на Капитан Петко войвода се вижда Трета природо-математическа гимназия "Акад. Методи Попов", построена през 1956 г. по проект на арх. Димитьр Стоянов. При построяването й е разрушено старото начално училище "Отец Паисий".

В северозападна посока се вижда известният комплекс "Тракия", сега окръжен съд и прокуратура. На това място през 1927 г. със средства, събрани от благотворителност, членовете на Тракийското дружество построяват свой културно-просветен център, който наричат Тракийски дом. На неговото място през 1970 г. архитектите Стоян Дучев и Марин Маринов проектират новата сграда, в която първия етаж заема кино "Тракия", третият се използва за хотел, а четвъртият - за общежитие. В крилото откъм булеварда е поместено дружеството. Сградата е представителна, добре ситуирана, но не отговаря на сегашното си предназначение.

Дясната част на булевард "Владислав Варненчик" се различава коренно от лявата. Сградите са строени монолитно в социалистически дух, като градоустройствено съжителството с еклектичните фасади от запад е по-скоро овладяно в контраста, или поне с патината на времето. Източният, по-съвременен уличен фронт е застроен в сегашния си вид през 1968 г. под наименованието Търговски комплекс. Той започва от бул. "Съборни" и завършва до Експресбанк. Състои се от нови жилищни сгради, в които на ниво партер са разположени модерни за времето търговски обекти. В долната част на булеварда сградите са проектирани от архитектите Павел Павлов, Стефан Колчев и Симеон Димитрова, в горната — от арх. Емил Радулов, Б. Тодоров и др., а озеленяването извършва арх. Юлия Ангелова.

При построяване на Търговския комплекс са разрушени местни забележителности, които извикват носталгични спомени у старите варненци. На мястото на "Образцов дом" е разрушена хубавата сграда, в която е била първоначално аптеката на Н. Новкиришки. До нея са били фурната на Узун Ради, ловджийската кръчма, кафенето на Бай Серафим, гостилницата "Шишко". След ул. "Бдин" е разрушено кино "България". До Трета гимназия е разрушена една от четирите хали, построени през 1910 г. В края на комплекса, където днес е Експресбанк, се намирал площад "Маслобойната", наричан така заради фабриката за олио в северната му част. На площада е била и омнибусната станция. Около и в близост до площада е имало много ханове с имена на селата, откъдето са дошли собствениците, като "Батова" на Ив. Гинев, хан и кръчма "Ботево" на Кирил Димов, хан "Девненски извор" на Добри Кръстев, хан и пивница "Девня" на Ганчо Щерев, хан "Добрич" на Иван Груев, хан и кръчма "Темелко" на Васил Власов, хан "Добруджа", хан "Двете братчета", хан "Двете гагаузчета" и др.

Кръглата банка е сред най-модерните в страната

На мястото на бившия площад на 19.Х.1995 г. е открита монументалната сграда на Експресбанк. Заедно със сградата е осветена и иконата на свети Николай Чудотворец, покровителя на моряците, рибарите и банкерите. Сградата е проектирана от колектив с ръководител арх. Маргарита Йонева на площ от 11 000 кв.м и завършена от арх. Люляна Панайотова. Банковият комплекс е от най-модерните в страната и втори по големина. Представлява пет свързани помежду си високи тела, изградени в две дъги, които обхващат двуетажно тяло с овална форма. В кръглото тяло са поместени паричните салони. Разчупеният силует откроява сградата, като представлява своеобразно постижение в съвременната варненска архитектура.

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
kristian756 (преди 9 години)
Рейтинг: 98 | Одобрение: -12
Ако нямаш рег ще ти бъда благодарен да се регнеш през мен и станеш мой реферал.Ако има нещо винаги можеш да разчиташ на мен, ще помагам Ето ти линк за регистрация: http://www.clixsense.com/?4965111 Този сайт е от 2007 година и има милиони потребители и винаги си плаща. Изкарват се пари от гледане на реклами,Clixgrid,задачи,оферти и реферали. Няма как да станеш милионер но след време ще изкарваш добри пари особено ако имаш и реферали Нищо не губите!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама