1421 лв бруто са нужни на един възрастен човек в България на месец

02.11.2021 / 12:08 8

Снимка: Петел, архив

КНСБ обяви данни от Института за социални и синдикални изследвания към организацията, според които 1421 лв бруто са нужни на един възрастен човек в България за да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт.

"Миналата година през декември сумата беше 1047 лева, тоест 56 лева повече за един самотноживеещ работещ българин е сега - 9 месеца по-късно", заяви президентът на синдикатите Пламен Димитров.

От КНСБ съобщиха, още че в момента за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева.

"През миналия декември сумата беше с 50 лева по-малко на лице. Тоест за 9 месеца имаме 100 лева увеличение. Това е инфлацията и такива са необходимите компесаторни мерки, които трябва да бъдат въведени при заплащането на трудещите се", категорични са синдикатите.

Ръстът на цените при храните и горивата са причината за поскъпването на живота у нас, отчетоха от организацията. По техни изчисления над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.

"През зимния период 27,5 от населението не може да подържа дома си достатъчно топъл, сочат данните на Евростат", заявиха още от КНСБ. Това безспорно се отразява и на здравето на българите, убедени са те.

Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот, настояват от КНСБ. 
Например, трябва да осигури "средствата и свободното време за участие в гражданския живот на нацията", както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
yana great (преди 8 месеца)
Рейтинг: 3199 | Одобрение: 804
1421 лв.Забравихте и стотинките, бе, олигофрени...Вижте статистиката колко пенсионери получават тази сума в бг-то.Като такава пенсия е необходима, за да живее нормално един пенсионер,тези, които получават по-ниски ...ненормално ли живеят?Защо не ги раздадете на  пенсионерите, че да заживеят нормално,за един приятел питам.
5
4
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 225161 | Одобрение: 20636
Прав си ПРА.....майка ми с 400 пенсия на месец обиколи света....Даже ходи 2 пъти на Мачу Пи_чу.....Много и хареса и на следващата пенсия излита пак.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
desperado_07@abv.bg (преди 8 месеца)
Рейтинг: 5674 | Одобрение: 414
При 1421 бруто, след удръжки работник служител получава около 1150-1180 лв. нето. Грубо по бабешки. Колко от работещите Българи получават 1200 лв. нето, чисто, кеш, брой или на ръка / на карта/??? Определено МВР, МО и накой други държавни, общ.служители ги получават ,че и повече.  Други всички са под чертата. 
Не бъркайте добрината ми със слабост
2
0
hammer4 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 115 | Одобрение: -15
"над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги." - имате предвид това число ама за РАБОТЕЩИ българи.
1
0
Радостин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 49969 | Одобрение: 79
Като са нужни дайте ги. Защо пишете , като нямате изход.Беднотията в България е до шия. И кво от това?
Всеки да си получи заслуженото !
3
3
ПраБългарин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 48559 | Одобрение: -27021
 с толкова пари всеки пенсионер ще ходи на почивка всеки месец за по една седмица някъде.... Минимум 4 звезден хотел...
2
1
Dooobre!!! (преди 8 месеца)
Рейтинг: 12526 | Одобрение: 5206
Те и повече от 1421 лева са му нужни на човек, ама няма откъде да ги вземе...;)
Да живей България!
3
1
Чичкото (преди 8 месеца)
Рейтинг: 79899 | Одобрение: -341
Тази сума я получава семейство работещи бедни при положение че не работят на второ място Вижте какви баснословни цифри пише бизнеса но това е измама Като се хванеш започват най различни случки и парите се стопяват драстично
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама