180 000 пирати гледат платена телевизия без пари

12.06.2019 / 09:31 1

Снимка pixabay.com

180 000 потребители гледат безплатно платени канали без да дават и стотинка за авторски права, показва статистиката на малките кабелни оператори у нас. Броят на гледащите онлайн с IPTV устройства са около 10 на сто от пазара, който по данни на Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa (KPC) през 2017 г. наброява 1,82 млн. aбoнaти нa плaтeнa тeлeвизия, съобщава "Монитор".Устройствата се продават свободно по тържища и онлайн сайтове, като в зависимост от мощността и функциите им се търгуват между 50 и 150 лева. Чрез тях потребителите на цената на месечната си сметка за интернет гледат най-новите филми, сериали, видео клипове без да се налага да ги теглят от мрежата. Реално телевизията им излиза без пари, като гледат безплатно български и чужди канали, а и платените Diema, Diema Sport 2 HD, Max Sport, Max Sport 2, HBO1,2,3, Cinemax и др. За сивия сектор, който ощетява създатели на съдържание, съобщиха на пресконференция Национално сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ (НСКО). Данните им обаче се различават от цифрите на АБРО (Асоциацията на радио- и телевизионните оператори) и ТеРаПро (Сдружение за защита на легалното разпространение на програми), които в началото на годината проведоха проучване.

Според двете големи организации сивият сектор има дял от 30% от пазара на телевизионно разпространение и повече от 680 000 абонати на кабелна телевизия са укрити от малките оператори. Но от НСКО смятат, че големите се опитват да ги изтикат от пазара и твърдят, че служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) подготвят мащабна акция срещу кабелните оператори.

Изпълнителният директор на НСКО "Клуб 2000" Валентин Георгиев посочи на пресконференция във вторник в БТА, че през последния месец се забелязва много тревожна тенденция - служителите на ГДБОП се намесват пряко в дейността на определени оператори на пазара, като се представяли за бъдещи вътрешни клиенти и правели снимки. Всичко това навежда хората от Сдружението на мисълта, че се подготвя акция срещу определена група кабелни оператори, под предлог за защита на закона за авторското право и сродните му права. Нещо повече, според НСКО „Клуб 2000“ ТеРаПро има сключен договор с ГДБОП за т.нар. „Съвместна дейност“.

Изпълнителният директор на сдружението за защита на легалното разпространение на програми Велизар Соколов обясни, че такъв документ не съществува. Въпреки това изтъкна, че като правозащитна организация, ТеРаПро сезира компетентните органи, в случай, че достигне до информация за наличие на нарушение.

Изпълнителният директор на НСКО предупреди, че се води война за клиенти с предоставяне на по-ниска цена на крайните потребители, включително и на цени под себестойността на услугата. Сдружението е сезирало Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) с жалби, но те не дали резултат. Георгиев посочи, че ефектът от ограбването и затварянето на малките и средни оператори би довел до тотално информационно затъмнение пред хората - ще знаят само това, което шепа хора са решили. Друг ефект биха били повишаването на месечните такси, а и възможността малките градове и села да останат без интернет и кабелна телевизия.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
4
айки (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17888 | Одобрение: 6433
     то пък една телевизия, едни програми по кабелните.....и аз не знам защо плащаме ...едни и същи филми , сериали с години...нищо ново, но всеки месец си взимат таксите и печелят милиони....за какво плачат...трябва да има изисквания, на определен период да се сменят филмите с нови...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама