Ние използваме „бисквитки” cookies, за да ви предоставим по-качествени услуги. Ето я нашата политика за личните данни: Научи повече OK

95 % от фирмите в България фалират още в първите си стъпки

95 % от фирмите в България фалират още в първите си стъпки

Булфото

Само 5% от новите фирми оцеляват над 5 години, показват данните на НСИ за демографията на предприятията, пише „Труд“. Всяка година хиляди хора се опитват да стартират собствен бизнес, най-често в областта на търговията. Но малко от тях успяват да се задържат на пазара. В страната има над 352 хил. фирми, като 11.4% от тях са новосъздадени през 2018 г., показват данните на НСИ. През всяка от последните пет години се раждат по около 11.9% от активните предприятия. Това говори за голяма активност от страна на българите при регистрирането на фирми. За периода 2014-2018 г. най-голям дял от 41.1% имат новородените дружества в сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”. Същевременно най-нисък е делът на новородените фирми в сектор „Добивна промишленост” – едва 0.1%. Тази тенденция се запазва и през всяка от последните години, което потвърждава, че най-често хората се опитват да стартират собствен бизнес именно в търговията. Като обикновено започват с малка фирма без наети служители. През 2018 г. без наети хора са били 27 118 от новородените дружества, следвани от тези с 1-4 души персонал – 11 719. През същата година новородените предприятията с поне 10 наети души са само 528. От всички родени през 2017 г. предприятия 80.6% оцеляват една година по-късно, като по-стабилни са фирмите с няколко наети човека. При дружествата 5-9 служители оцелелите една година след създаването им са 88.4%. През 2017 г. новородените фирми са 41 723, като от тях 33 613 са преживели успешно 2018 г. Най-висок е делът на оцелелите предприятия в сектора „Финансови и застрахователни дейности” – 87.6%, а най-нисък – в сектора „Добивна промишленост” – 56.5%. Но ако погледнем какво става 5 години след раждането на една фирма, ситуацията не е така добра. Делът на дружествата, родени през 2013 г. и все още активни 5 години по-късно, е само 5%. Най-жизнеспособни са фирмите от сектор „Транспорт, складиране и пощи”, в който 5.9% са оцелели през 5-годишния период. Най-малък е делът на оцелелите от „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

Всяко второ дружество е без персонал В страната има над 352 хил. фирми, показват данните на Националния статистически институт. От тях най-голям дял имат активните дружества без наети работници. През 2018 г. техният брой е 168 848, или 47,1% от всички активни предприятия. В групата на фирмите с „1-4 наети” души попадат 37.4% от общия брой на фирмите в страната. Най-нисък е делът на фирмите с „5-9 наети лица” – 7.2%. А в групата с „10 и повече наети лица” попадат едва 7.8% от активните предприятия в страната. В големите предприятия с над 10 души персонал работят 69.4% от заетите в периода 2014-2018 г., показват данните на НСИ. И обратното – големият брой фирми без нает персонал формират само 6.8% от общия брой на заетите в страната.

 


Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини – такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в „Петел“ на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в – https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук – Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Докладвай нередност

За грешки или нередности в статията и коментарите, пишете директно на нас тук.
Напълно анонимно е!
Ще обърнем внимание!

Позиция 7

Последни новини

Позиция 8

Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Памстера