Адвокат Александър Кашъмов: Държавата укрива важна за обществото информация

30.11.2022 / 20:03 0

Кадър СЕГА

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как и защо трябва да я предоставя. Това стана ясно от участието на адвокат Александър Кашъмов в предаването на "(О)позиция" на СЕГА.

"В това отношение прокуратурата е уникална институция. За всички години, в които се прилага Законът за достъп до обществена информация не съм виждал подобно шизофренно поведение в никоя друга институция. За едни дела се дава пълна информация, публикуват се ЕГН-та, домашни адреси, свидетелски показания и какво ли не още. А по други дела се оказва, че дори кой е наблюдаващият прокурор и на какъв етап е делото, е много голяма тайна", обясни адвокатът.

Според него големият проблем е изключително необективното и неадекватно прилагане на института на следствената тайна и на задължението да се предостави информация. "И за прокуратурата, както за всички други институции, важи конституционният принцип - правото на информация е основно, то се ограничава само по изключение", посочи той.

Кашъмов коментира и липсата на откритост на Министерството на здравеопазването, което настоява всеки желаещ да прочете обобщения анализ за ковид в България - да го иска по реда на Закона за достъп до обществена информация, вместо да го публикува на сайта си. Той критикува това поведение и подчерта, че "цялостно имаме основание за призив към МЗ да оправи своята политика по предоставяне на достъп до обществена информация". По същия начин МЗ не публикува и критериите за избор на терен за детската болница.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама