Ако Гражданската не поскъпне ще има бая фалити! Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова

08.11.2018 / 15:51 41

Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“ , неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи. Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси, предаде БГНЕС. Обсъдени бяха постъпили предложения за промени в Кодекса за застраховането. „През последните дни много се изписа и изговори по отношение на промените и поскъпването на „Гражданска отговорност“.


Предложенията не са написани от мен, а от работна група. Трябва да се отбележат и няколко цифри. Българската премия за „Гражданска отговорност“ в сравнение с ЕС е една от най-ниските - 200 лева при средна за Европа 227 евро. Освен това и броят на загиналите при пътни инциденти е близо два пъти повече в сравнение със статистиката в Общността. У нас се изплащат предимно застраховки за неимуществени вреди. В ЕС повече се плащат за имуществени“, посочи Стоянова и цитира данни на КФН, според които за миналата година са изплатени застраховки за неимуществени вреди в размер на 118 000 лева.  На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. „За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти“, посочи Стоянова.  

„Простата сметка показва, че е необходим сериозен ресурс, който трябва да разполагат застрахователите. И тази сума ще става с всяка изминала година все по-голяма. Това решение на ВКС ще засегне над 3млн. шофьори. Има и вариант да не се увеличи „Гражданска отговорност“, но фалитите са неизбежни. Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди Менда Стоянова.


 

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
24
0
tonivp (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2085 | Одобрение: 875
що не излизаме на улицата ами зад клавиатурата сме силни  циганите са по сплотени от нас  трябва всички българи цигани турци да сме на улицата,нали ние сме си ги избрали тези управляващи да им покажем кой трябва да управлява НАРОДА ако взимахме по 3-4 хиляди заплата да плащаш 1000 застраховка и голям данък ако взимаме такива заплати щяхме да караме нови коли  кой бяга от нова кола ама те ни докараха до там да купуваме боклука на европа и сега искат да ни взема и всичко спестено как не се появи някой кандидат управляващ ами само дърти боклуци които ги знаем от миналото все  някви протежета на стари управляващи боклуци
16
0
Yann (преди 1 годинa)
Рейтинг: 34976 | Одобрение: 13976
Не разбрах дали израза "бая фалити" е на Ментата или на авторчето на статията. И в двата случая е меко казано селяндурско. Относно вдигането на гражданската и въвеждането на тези глупости @да бе го е казал доста ясно и напълно готови подкрепям.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
45
1
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 70918 | Одобрение: 34403
Народа фалира, НАРОДАААААА....., не застрахователите и пр. търгаши..... Народа не издържа на гаврата, не го ли разбирате, Менто, Тикво и всичките там кърлежи....БолестГнявНинджа:devil:Болест..... Мамка ви, мръсници....!!! ( Без извинение) Идва ми да псувам, като пиян каруцар, като чета подобни драйфочи... :'(
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
34
0
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11247 | Одобрение: 6297
Пък, ако се вдигне гражданската на 1000лв, предвиждам да има много разбити......офиси, коли, носове, партии и т.н.
44
0
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71319 | Одобрение: 35759
ами да фалират кат не могат да се справят. има недостиг на кадри ще идат застрахователите да работят по хотели строителство и друго отрасли. нали сме пазарна икономика да не сме в комунизма 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама