"Алфа Рисърч": "Има такъв народ" има 0,3% преднина пред ГЕРБ

08.07.2021 / 12:46 12

Снимки "Алфа Рисърч"

Публикуваха последни резултати от проучванията за гласуването на парламентарните избори на 11 юли. 

Националното представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в края на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, показва три основни тенденции: Лек спад в избирателната активност спрямо редовните избори през април, в резултат от умората и разочарованието от политическата конфронтация.

Ориентация на гласоподавателите към основните политически сили със заявка да формират правителство. 5 дни преди 11 юли паритет за първото място с фотофиниш в полза на ИТН пред ГЕРБ, пише cross.bg.

Притеснения от машинното гласуване, основно сред избирателите над 60 г. и в по-малките населени места, което може да окаже влияние както върху избирателната активност, така и върху резултатите за партиите, които имат по-широка електорална база сред тези социални групи.
Избирателна активност и възможни амплитуди

Между 47 и 50 на сто от анкетираните пълнолетни граждани заявяват твърда готовност да гласуват на изборите в неделя. Това означава до урните да отидат между 3.1 млн. и 3.3 млн. души.

Мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели – от една страна, симпатизантите на ГЕРБ, от друга, на протестните партии – с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили. В противоположна посока действат притесненията от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите. 15.4% от всички анкетирани заявяват, че имат притеснения от машинното гласуване, а 11.8% от възможни опашки пред изборните секции в резултат от по-бавното гласуване. Най-сериозно отражение би имал новият начин на гласуване върху избирателите на БСП, от които всеки четвърти и на ДПС, от които всеки трети изразява безпокойство от този вот. 12 на сто имат съмнения за манипулация на изборните резултати. Значително са намалели притесненията от зараза с коронавирус – 7.8%. Както и на предишните избори, възможни са по-големи амплитуди на избирателната активност, не на последно място, и заради разширените възможности на вота от чужбина.

Електорални нагласи и възможни тенденции

В края на предизборната кампания проучването констатира засилена конкуренция за първото място между ГЕРБ и ИТН. След спад и отстъпление в редиците на ГЕРБ, регистрирани в началото на кампанията, в нейния край е налице известна мобилизация. Няколко дни преди изборите подкрепата за ГЕРБ е 21.5%. ИТН се възползва от инерцията на своя пробив в изборите на 4 април и успява да привлече значителна част от протестния вот към по-малки партии, без шанс за парламентарно представителство, както и на част от по-широката периферия на ГЕРБ. В резултат, тя достига подкрепа от 21.8%, което ѝ дава фотофиниш преднина пред ГЕРБ. Продължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН.

БСП категорично подобрява позициите си в хода на кампанията, достигайки 16.4% от твърдо решилите да гласуват. Мобилизацията на избирателите й, както и желанието на левите симпатизанти да бъде оползотворен вота им, ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации. БСП има всички шансове да подобри резултата си от 4-ти април. Риск пред подкрепата й е високият дял леви симпатизанти, които изпитват неудобство да не би да не се справят с машините и евентуално биха могли да се откажат от гласуване.

Към момента Демократична България е четвърта с 12.0% от твърдо решилите да гласуват. Така тя затвърждава позициите си от началото на кампанията, като важен фактор за нейния резултат отново ще бъде вота от чужбина. В аналогична ситуация е ДПС, което има прогнозна подкрепа от 11.1%. Ключов за финалния резултат и за съотношението между двете формации ще е вотът от чужбина, който националното проучване не може да отчете.

Слаба мобилизация в края на кампанията отбелязва и „Изправи се! Мутри вън!“, достигайки 5.4% от вота. Платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на обмен на избиратели с ИТН, както и с отлагане на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на кампанията.

Към момента „Българските патриоти“ (3.8%) остават малко под изборната бариера от 4%. Не съумява да премине чертата и Възраждане (3.2%), но при него също е интересно да се изчака вотът от чужбина, откъдето то изненадващо получи висок резултат на 4-ти април.

10% от твърдо решилите да гласуват заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят в оставащите дни до вота. Този дял трудно може да преобърне цялата картина, но може да повлияе на крайния резултат в две посоки: първо, да определи победителя от изборите и второ, да „вкара“, или да изкара“ някои партии от парламента.

На финалната права преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли с най-висока вероятност в бъдещото Народно събрание ще са представени 6 политически формации. Отново няма партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. „партии на протеста“ също не събират 120 депутата. Поради това, коалиционната формула се очертава да бъде крайъгълният камък и на 46-ия парламент, както беше и на кратковременното 45-то Народно събрание.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 7 юли 2021 г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
kaka (преди 6 месеца)
Рейтинг: 38233 | Одобрение: 5678
Те още не са почнали изборите ,а вече има резултати. Това не е ли агитация?
1
0
милен (преди 6 месеца)
Рейтинг: 24333 | Одобрение: 3248
 Организирам концерт за лятото в който всички СраЦигани и Lайномети ще шият с губерките рокличките, които са си скъсали пред малоумната Тиква от Банкя под звуците на песента на Емил Димитров 'Моя страна, моя Българиия" или "Весели момичета, момчета на 20 години, от вас зависи на Света да бъдат просторите сини".
2
5
ПХК (преди 6 месеца)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
Те и прогнозите за мача Франция- Швейцария, бяха за французите, но резултата показа точно обратното. Така че мили анализатори, бъдете търпеливи и изчакайте още три дни. Тогава ще видим кой е прав и ще правим анализите.  
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
6
2
Радостин (преди 6 месеца)
Рейтинг: 29445 | Одобрение: 2790
То мутрагена  Борисов в политиката нямаше опит ама придоби титла  световен отличник в корупцията. Магнитски го доказа. Факт ! И всичките подопечни кметове и областни и полицейски ги разследват за мушенгии.
Нека има справедливост !
0
8
ПраБългарин (преди 6 месеца)
Рейтинг: 39078 | Одобрение: -23747
Ако по цял ден слушаш Рошков, човек може да си помисли, че идва 3 световна война УхиленУхиленУхилен На хората им писнало... на мен пък още повече ми е писнало, да гледам олигофрени в парламента, а преди месец, каквото видях там, дай боже да не го виждам това чудо отново. Служебното правителство лъжат повече от герб, още с началните си думи, колко сме били зле, а след 2 седмици се оказа, че не сме чак толкова зле колкото се говори на женския пазар, стана ясно на къде отиват нещата. Къде са подслушванията, къде е корупцията. Кога ще покажат фактури за магистрала Хемус или за язовирите, защо крият тези прости документи, да не би да е сложно да ги покажат на хората?
5
1
Tито (преди 6 месеца)
Рейтинг: 22936 | Одобрение: 3326
Ти къде видя бе, Профане,  да се оприличавам с ИТН, че казваш'' като биеТЕ''? Аз просто казвам, какво ще стане и не защото другите ще са по-различни, а защото, Тиквата се оля, с алчността си и на хората им писна.
1
10
ПраБългарин (преди 6 месеца)
Рейтинг: 39078 | Одобрение: -23747
и като биете с 3 4 % какво ще направите, шепа сценаристи и некадърници, поне концерт за лятото ще има ли УхиленУхиленУхилен От некадърници без опит в политиката не очаквам нищо добро в бъдеще. И тази световна криза, която се задава, изобщо не ми се мисли, какво може да последва, а който в на власт горко му.
6
1
Tито (преди 6 месеца)
Рейтинг: 22936 | Одобрение: 3326
Всичките тези социологии са за оправдание на, хунтата. ИТН ще бие с 3-4 процента и тогава, Чекмеджан гордо ще възкликне-''Аз казАх ли ви, че ще купят изборите, всички социолози ни слагаха първи, а то какво стана''.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама