Андрей Слабаков попиля "преводачката" на "Под игото"

03.12.2019 / 01:51 11

"Толкова ли свършиха книгите на чужди езици, че започнахте да превеждате от български на... български?", пита евродепутатът

Издание на "Под игото", "преведено" на съвременен български език, разбуни духовете в социалните мрежи. В него архаични думи са заменени с такива, които използваме в езика днес, пише Блиц. В изданието са променени над 6000 думи и изречения, които според авторката Нели Стефанова са неразбираеми за младежите.

"Аферим, преводач ханъм! Харно ли ти е? А дано ти мине! (Браво, госпожо преводач! Хубаво ли ти е? А дано ти мине.)*

Превеждайте, бре, маскари! (или според вашия превод, госпожо Нели Стефанова: “Превеждайте, бре, палавници!“)
Толкова ли свършиха книгите на чужди езици, че започнахте да превеждате от български на... български?

Пише ви Андрей, сина на Слабака. Дето преди 30 лета (години) изигра Бойчо Огнянов в сериала на Янко Янков „Под игото“. Цяла седмица слушам за Вашия чутовен превод (величав превод) и получих хабер (разбрах), че сте хванали текста на Вазов и сте превеждали едно към гьотере (както Ви падне) на разбираем (елементарен) език. Чудя се на акъла Ви (ума Ви) какво пък им обяснявате на учениците, те знаят повече от Вас!

Разбира се, след 500 години турско робство (османско владичество) е нормално да има много турцизми, останали в езика ни.

Да си кажа правичката (да си призная), тръпнех от страх да не сте ми превели името на героя от Бойчо Огнянов на Бойко Пожарникаря. Да не стане някой баш сакатлък (лека неразбория) политически, щото ние с него си имаме приказката (добре се разбираме). Да не си разменим шапките (да си развалим добрите отношения) заради хаирсъзи (заради такива като Вас).

Иначе аз съм добре, мерси (благодаря). Тука ингилизите напускат парламента (Брекзит). Нямам търпение да се върна от странство (да си дойда в България) и ДА НЕ СИ купя Вашата книга.

Ако пък Вие имате път към Авропата (Европа), дайте нишан (дайте знак), да седнем в Ганковото кафене (в луксозен ресторант) на по павурче ракия (чашка плодово бренди) и половинка тутун (една цигара), че и да седнем да си похортуваме (да си поговорим).

А на всички останали ще кажа: „Не купувайте тази книга – вече сте я чели!“

*В заглавието перефразирам живия класик Христо Х. Петров, иначе казано Ицо Хазарта и неговата творба „Браво“.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Орман (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
"ПРЕВОДАЧКАТА" ТРЯБВА ДА Е УЧИЛА БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ... ТЯ ЗНАЕ ЛИ, ЧЕ 80% ОТ "ТУРЦИЗМИТЕ" В НАШИЯТ ЕЗИК СА ПЕРСИЙСКИ ДУМИ. НИЕ СМЕ УПРАВЛЯВАЛИ  3 ВЕКА ПЕРСИЯ И МНОГО Е ВЕРОЯТНО ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ДУМИ ДИРЕКТНО ДА СМЕ ВЗЕЛИ ОТ ПЕРСИТЕ , А ЧАСТ ДА СА СИ НАШИ- ДРЕВНОБЪЛГАРСКИ. БОЖЕ, КОЛКО ИЗПРОСТЯ И НАШАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ. И КАКВА НАГЛОСТ..- ДА СИ ПОЗВОЛИШ ДА ПРЕРАБОТВАШ ВЕЛИКИЯТ ВАЗОВ?!?! ЯВНО ПРОСТОТИЯТА Е НА МОДА. ТРЯБВА ДА ИМА НАКАЗАНИЕ ЗА ТЕЗИ, КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ЗАТРИВАТ РОДА БЪЛГАРСКИ - ДЖЕНДЪРСТВО, ВАЗОВ НЕ ИМ ХАРЕСВА ..... ТЕЗИ ХОРА НЕ СА ДОСТОЙНИ И ЗА МЕТАЧИ НА УЛИЦИТЕ НА РОДИНАТА!!!! БРАВО, Г-Н СЛАБАКОВ!!!!!!!!
6
1
Голям праз (преди 7 месеца)
Рейтинг: 9230 | Одобрение: 2915
Леле, тюбетейката използва и една изконна нему , наследствена дума - "Анадънмо", която на всичко отгоре е неправилно написана  - "Анадънму"!!!!
4
3
Уйо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 37259 | Одобрение: 7974
Преводачката е пропуснала да оправи заглавието. Политически коректно и на съвременен език трябва да е "В Холдинга".
9
1
Голям праз (преди 7 месеца)
Рейтинг: 9230 | Одобрение: 2915
Ей, тюбетейката, ти пишеш по едно-две изречения, мно-о-о-го рядко по три. И то глупости - 30 думи в раличен ред!!!! Изобщо си голям "титан" на мисълта!!!
4
1
Дедо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 6824 | Одобрение: 3284
Ашколсун, уйчо, браво ! Много яко ( Поздравления ! ) !!!
10
1
уйчо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 16768 | Одобрение: 933
Те и Ботев ще преведат идиотите: Силно да любя и хейтвам...
12
1
Чичо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 36641 | Одобрение: 5331
Албанска наймуна, те ако са получовеци, ти си чист мучащ добитък.Ухилен
14
0
anaconda9211 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 262 | Одобрение: 62
Браво Господине, добре сте я сиктирдосали (пратили на майната си), където е мястотона тази уруспия (никаквица...)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама