Археолозите продължават да изледват обект с четири исторически пласта във Варна, разкопките изискват отсичането на две дървета

15.10.2020 / 14:31 0

снимки: Булфото

Разкритите четири пласта история в градинката до ДЗИ във Варна е уникален късмет за археолозите, както в града, така и в цяла България. Тази оценка направи ръководителят на разкопките доц. Валери Йотов. На едно място там са представени античност, римско време, византийско и края на Османската империя, предаде Булфото.

Според доц. Йотов, най-доброто решение е там да се обособи един парк, който да показва археологията.

Ето какво още каза той: "Със заповед на министъра на културата е разпоредено да продължат проучванията и да бъдат премахнати двете дървета. В един жив град имаме една свободна площ, която е незастроена, което трудно се случва в град като Варна. Този шанс да се разкрие тук архитектурна археологическа културна ценност, в случая крепостна стена от югозападния сектор на древния Одесос, е добър късмет. В зоната на архитектурните находки ще бъдат премахнати само две дървета, които са с компрометирана коренна система и може да са опасни за гражданите. Те са "възседнали“ крепостната стена, останалата зеленина ще бъде запазена.“Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама