Български доктор: Вирусът е като заушка, удря половата система на млади мъже

18.01.2022 / 09:10 0

Кадър БТВ

Български уролог съобщи за много неприятен страничен ефект от вируса.

Вирусът може да засегне половата система при млади мъже, които боледуват в момента или са преболедували инфекцията.

Това каза акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология в ИСУЛ. Вече има и редица публикации в световните научни списания, които предупреждават за този страничен ефект на заразяването.

Там се съдържат големи количества ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ), който всъщност вирусът атакува и на базата на това взаимодействие човек се разболява. В резултат пациентът може да развие възпаление, а дори и да не го развие, нарушава се спематогенезата, а по този начин и фертилитетните възможности на един мъж, обясни акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Той уточни, че все още не може да се каже дали тези изменения са преходни, или могат да останат завинаги, тъй като това са първи публикации за такива случаи.

Акад. Славов подчертава, че при ваксинирани пациенти не се наблюдават нарушения в тези функции и няма дефекти в сперматогенезата.

Учените правят аналогии с вирусния паротит - т.нар. заушка, която при момчета или момчета в период на съзряване засяга половата система и се стига до безплодие. Смята се още, че усложненията в мъжката полова система не зависят от това дали пациентът е прекарал леко или тежко заболяването.

Тежките форми ангажират сериозно дихателната система и водят до дихателна недостатъчност, докато засягането на половите органи може да протече и по-леко, с едни нехарактерни болки в тестиса, лека температура, обяснява пред bTV акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Той допълни, че на фона на пандемията очакванията са процентът на безплодните мъже да се увеличи още.

Най-силната възраст при мъжете за създаване на поколение е между 20 и 50 години. Именно тази популация обаче беше най-засегната от "Делта" варианта, а сега и от "Омикрон", поясни акад. Славов.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама