Банките вдигат таксите заради ниските лихви

24.01.2020 / 16:11 8

Снимка Булфото

Банките вдигат таксите, за да се справят с ниските лихви, посочва Българската народна банка в тримесечното си издание „Банките в България“. Нарастването на кредитните обеми частично смекчава ефекта, който понижаването на лихвените проценти по кредитите оказва върху обема на приходите от лихви, пише булнюз.бг.


Независимо от това лихвеният марж в банковия сектор се свива, което изправя кредитните институции пред необходимостта да адаптират бизнес моделите си към средата на ниски лихвени равнища, констатира БНБ.
Сред начините, с които банките се опитват да компенсират ниските лихви, е увеличаването на някои такси и комисиони.
Ниската цена на кредитите се отразява положително върху способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията, но същевременно създава риск за банките в България за прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, предупреждава БНБ.
Понастоящем ниските лихвени равнища и нарастването на доходите стимулират търсенето на кредити, което в съчетание със засилената конкуренция сред банките и повишеното предлагане на заемни ресурси обуславя активизирането на кредитната дейност, особено ясно изразено в сегмента на кредитите за домакинства.
През третото тримесечие на 2019 г. активите на банковата система се увеличиха с 2.9 млрд. лв. (2.7%) и достигнаха 111.5 млрд. лв. Делът в активите на петте най-големи банки бе 60% в края на септември. Дъщерните банки от ЕС държаха 72.7% от активите на банковата система, а местните банки – 21.1%. 
С дял от по 3.0% бяха банките извън ЕС и клоновете на банки от ЕС. Делът на клоновете на банки извън ЕС бе 0.1%. Българите и фирмите дължат на банките 64.6 млрд. лева в края на септември, което е увеличение с 1.4 млрд. лв. спрямо края на юни.
То се дължи на ръст при кредитите за домакинства (с 672 млн. лв.) и на бизнеса – с 580 млн.лв. През третото тримесечие на 2019 г. депозитите в банковата система се увеличиха с 2.7 млрд. лв. (3.0%) до 94.5 млрд. лв.
Нараснаха депозитите на домакинства (с 896 млн. лв., 1.6%), на нефинансови предприятия (с 2.1 млрд. лв., 8.3%) и на кредитни институции (с 383 млн. лв., 7.2%).



Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
3
Шопа (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО 99% СА ЧУЖДИ СА ИЗНЕСЛИ КЪМ 30,09,2019Г 1 МИЛИАРД И 300 МИЛИОНА ЕВРО ПЕЧАЛБА.... И АЗ ИСКАМ ТАКА ДА ГУБЯ!!!!
4
3
pirat (преди 1 годинa)
Рейтинг: 8846 | Одобрение: 1786
В нормалните държави теглиш от банкомата без да плащаш на банката и пращаш чекове за сметките си също безплатно!Идва време на бурканбанк,да видим тези обирджии чий ще го лапат!
1
1
зрител (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1100 | Одобрение: 280
банките плавно започнаха да вдигат лихвите още от миналата година,така че да му мислят тези които се набълбучиха с кредити скоро ще има много рев !!!
5
0
nimfa1925 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16467 | Одобрение: 3637
Нямам нито влог нито кредит и лихвите не ме засягат.От къдя на къдя ще ми вземат по голяма такса при някое плащане.Така извъртяха тихомълком наредбите че не можеш да платиш нищо без някоя банка да те оскубе за едно натрапено и излишно посредничество.Да си намалят печалбата, разходите и персонала.  Пак ли народа е длъжен да им плаща далаверите? ДОСТАТЪЧНО ДРУГИ ХРАНТУТНИЦИ ИМАМЕ НА ГЪРБА СИ.СТИГА ВЕЧЕ !
4444444
7
0
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10588 | Одобрение: 2458
Къде са ни ниски лихвите, нещо не стоплям? В другите държави от еврогейския съюз са по - ниски лихвите и нямат проблем. Баси и кожодерите!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама