Басейнова дирекция: Не можем да обвържем измирането на рибата във Варна със спуканата тръба

26.05.2020 / 16:32 4

Снимка Булфото

Резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод.

Излязоха резултатите по сигнали за наличие на мъртва риба във Варненско езеро, съобщават от Басейнова дирекция.

От БДЧР са извършени проверки и пробовземане по сигнали за мъртва риба на 19.05.2020 г. и 20.05.2020 г. в акваторията на Варненско езеро. При анализа и интерпретацията на резултатите се констатира влошено състояние по някои показатели съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредба № Н-4/2012г. за характеризиране на повърхностните води, както следва:

Проби в района на „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД ( на отстояние около 9 км. от дефектирал тръбопровод):

На 19.05.2020 г. се отбелязва превишение на нормативно установените стойности за азот амониев (0,64 mg/l при норма 0,3 mg/l), общ фосфор (0,106 mg/l при норма 0,075 mg/l) и незначително превишение по ортофосфати (0,069 mg/l при норма 0,06 mg/l).

Същевременно се отбелязва изключително ниско ниво на разтворен кислород (0,74 mg/l при норма 6 mg/l, т.е. почти 8 пъти под нормата).

На 20.05.2020 г. е отчетено превишение на нормативно установените стойности за азот амониев (0,54 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване почти от 1,5 пъти).

Високото съдържание на амониев азот оказва токсично въздействие върху рибите.

Проби в района на Варненско езеро – на около 100 м западно от начало на авариен колектор (на отстояние около 300м. от дефектирал тръбопровод-посока към вътрешността на езерото):

Отклонение по азот амониев (0,75 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване почти от 2,5 пъти). Наблюдава се превишение за рН (8,99 при норма 8,7).

Същевременно се отбелязва ниско ниво на разтворен кислород (4,0 mg/l при норма 6 mg/l).

Проба в района с. Казашко: ( на отстояние около 5 км. от дефектирал тръбопровод):

Отчетено е единствено превишение по рН (8,99 при норма 8,7).

Пункт за национален мониторинг Варненско езеро нов канал – (на отстояние около 1км. след дефектирал тръбопровод в посока море):

Не се отбелязват отклонения от нормативно установените стойности.

Останалите измерени показатели във всички по-горе цитирани пунктове по – pH, Биологично потребление на кислород (БПК5), азот нитратен, азот нитритен и общ азот, отговарят на нормативно установените стойности съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредба № Н-4/2012г. за характеризиране на повърхностните води.

В заключение резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод.

Експресните резултати на място регистрират кислороден дефицит на 19.05.2020 г, което заедно със завишеното съдържание на амониев азот е вероятна причина за измирането на риба източно от „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД.
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15274 | Одобрение: 7224
поредното доказателство за липса на достойнство и чест, за наглостта и проституцията на "умните и красиви"управници.
0
0
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 38825 | Одобрение: -23520
Във вашия филм рибата от цаца стана кит. Много лесно се манипулирате от журналята. Някой ви направил 2, 3 фотошопски снимки и аууу идва края на света. Питайте старите рибари за рибата, после слушайте журналята, те повечето не знаят канала къде се намира и по кой път се минава до него, но пишат... малки делфини имало дори Ухилен
3
1
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 80568 | Одобрение: 27173
Това са резултатати  ,подписани от оная-красавицата  , от която ми се плашат дечурлигите!!! Ма, госпожо! Нас за пълни балъци от оная-умрялата ни взехте ,бре, госпожо!!! Ай, сиктир-както е казал един филмов герой! Не на нас "таквиз" неща....Чувам,че сте поканила френски парфюмеристи...от тази лай-на вода щели да правят нов парфюм? Вие на него ли миришете или така си миришете?
3
0
batkojoro (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5688 | Одобрение: 2383
Егати нормативните стойности. Тонове лайна и...всичко е в нормите!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама