Борисов: Слагаме край на думите и почваме да копаем, защото газът не може да си го носиш в сак или куфар

22.05.2019 / 13:37 3

Толкова години работим с теб с Алексис. Направихме толкова добри неща и се надявам да продължим да правим още. Искам да благодаря и на вицепремиера на Азербайджан. Той ясно каза днес - това, което договориха Борисов и Алиев, пише novini.bg.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на първата копка на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. "Наслушахме се на много приказки, но газът не можеш да си го носиш в джоб или сак. Ние тихо работихме и днес даваме началото на газовата връзка. Видяхте комисаря Шефчович какво каза за интерконектора - нито намек за "Южен поток" и нарушаването на обществените поръчки, както беше по времето на управлението на БСП. Това е. Искам да кажа и на колегите от американското посолство, че изпълнявам обещанието за диверсификация", каза още Борисов.

"Най-добре е на газовите коридори тук да им казваме Балкански газопроводи. Те са изградени по всички правила на ЕС. Компресорите ни са американски и са най-добрите. Всеки, които иска да транзитира газ, е добре дошъл. Онзи ден ви показах другия голям газопровод. Това е - работа, а не думи. Ние в момента си подготвяме газовите магистрали. Трябва да сложим край на думите и да започнем да копаем. Вече ще можем да взимаме не само руски газ, а този, който е най-евтиния. Искам да благодаря и на кметовете. Видяхте как се радваха днес хората в Кирково. Едно време тук е имало ракети и гарнизони, а ние сега с теб Алексис правим магистрали и газопроводи. Хората това искат. Видяхте какво казаха сутринта - искаме по-голямо КПП. Благодаря на всички", обяви премиерът.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. Церемонията за даване началото на строителните дейности по проекта е предвидена да се състои до село Кирково, на пътя преди ГКПП "Маказа".Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
9
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 61920 | Одобрение: 22420
"Искам да кажа и на колегите от американското посолство, че изпълнявам обещанието за диверсификация", каза още Борисов.-така се докладва на Началника!!!Усмивка."Видяхте как се радваха днес хората в Кирково. Едно време тук е имало ракети и гарнизони"-Не! Нямаше нищо освен тютюневи ниви и чушки, едно АПК и селска лечебница-и  това премиера го знае добре ,защото през 1989г по време на събитията м. май-пожарникарите от София ,охраняваха Кирково за смяна на паспортите.......Усмивка
Рейтинг: 2048 | Одобрение: 198
А сега де? Koй е по прост? Тиквоча, нааканият дивак или педерундела Нексус?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама