Бойко Борисов за промените в климата: Няма значение дали комините пушат в Китай или САЩ, всичко отива в атмосферата

02.12.2019 / 14:37 9

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Всички трябва да се обединим и да накараме големите икономики в света да се съобразят с чудовището, което идва от промените в климата.
 

България ще има нужда от по-големи инвестиции за преминаването от въглища към безвредни източници в енергетиката си. В момента 46 % от тока у нас е от въглищни централи, като през зимата достига до 60 %. Това заяви премиерът Бойко Борисов на 25-ата конференция на ООН по изменение на климата в Мадрид.

Борисов заяви също, че страната ни е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите въглероден диоксид след Португалия, както и че ще продължим да разчитаме на ядрената енергия. Страната ни ще продължи да намалява вредните емисии, увери премиерът.

Борисов поздрави специално организаторите на форума, че всички участници в него се придвижват само с електромобили. Той също така призова ЕС да обедини гражданската воля на хората си, за да окаже влияние на САЩ и Китай, който са водещите икономики по отделяне на въглероден диоксид.

„Защото дали комините пушат в Китай или в САЩ няма значение, всичко това отива в атмосферата“, коментира той.

Всички трябва да се обединим и да накараме големите икономики в света да се съобразят с чудовището, което идва от промените в климата, каза министър-председателят Бойко Борисов , става ясно от видео, публикувано на страницата на премиера във „Фейсбук.“ „Искам да поздравя министър-председателя на Испания Педро Санчес с добрата организация и тази иновативност, която за първи път видяхме – всички автомобили, с които превозват делегациите са на 100% електрически и по никакъв начин не замърсяваме въздуха в Мадрид. Поздравления. Вече е безспорно за всички че изменението на климата е факт. Природни бедствия, нечувани досега. Глобално затопляне. Да не повтарям всички останали колеги, които се изказаха преди мен. Така че направо ще кажа с няколко думи за България. За нас е важно да се гарантира, че преходът ще е плавен и справедлив спрямо всички държави и ще се осъществява по разходоефективен начин на принципа на технологичната неутралност. Следва да се отчита, че за страните , които използват въглища в енергийния си микс, както е и България Полша и други този преход ще изисква по-високи нива на инвестиции и ефективни мерки в цялата сфера. България 6% от ел.енергията се произвежда от въглищни електроцентрали, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60. В същото време искам да отбележа, че според статистиката на Евростат България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива през 2018 г. в сравнение с 2017 г. и именно с 8,1%, следвайки Португалия, което заема водещата позиция с 9%. За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродната икономика. Нейното значение в като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г. Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика през следващите години. Не на последно място не мога да не отбележа, че емисиите на ЕС са само 9% от световните емисии. И тук бих се обърнал и към теб като безспорен авторитет, като и към господин Гутериш, а и всички останали колеги. Първият и вторият замърсител най-голям в света ги няма тук – това са САЩ и Китай. Да направим така, че с нашите 9%, които ние ще намалим и безспорно ЕС е лидер, но да не правим това безсмислено, а да вкараме гражданската енергия, да поставим здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света. З ащото комините дали пушат в Щатите, в Китай или във Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Така че да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни, да се съобразят с чудовището, което е в промените на климата“, каза още министър-председателят.

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
1
pirat (преди 3 месеца)
Рейтинг: 9245 | Одобрение: 2185
Анусе-Нексусе,твоят Борисов е почти толкова мъдър,колкото нещавените ти цървули!
6
1
Чичо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31337 | Одобрение: 4102
Албански тиквеник, Тиквата е доказал , че е най-тъпата шматка на Балканите. А ти с си доказал , че си най- откаченото копеле във форума и спешно забавляваш всички .Ухилен
4
1
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 26428 | Одобрение: 4593
Бравос,Тиквуне,заглавието подвежда,той каза ....всичко отива в климата ,при нас, ъъъъ атмосферата
7
1
Blue hills (преди 3 месеца)
Рейтинг: 26411 | Одобрение: 12161
Много Ентелигентно изказване на един мЕнистър председател.
7
1
Варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 71319 | Одобрение: 35759
е тоа не слиза от джипа
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
8
2
Чичо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31337 | Одобрение: 4102
Ха-ха, Тиквата срича и се пули и не може да разчете какво са му написали. Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама