Бум на нелегалните брокери на имоти! Пускат обява за апартамент, а продават гараж

24.07.2015 / 07:26 1

Съживяването на пазара на недвижимости в последните месеци доведе до бум както на новите, така и на нелегалните посредници, алармират от Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). За да се предпазят клиентите от брокерите менте, от организацията искат изрично в обявите в сайтовете да се посочва отказът от специализирано обслужване по сделката и че не се дължи комисиона по нея, пише в. "Монитор".

Поиска ли се впоследствие посреднически хонорар, това означава нарушаване на правата на потребителите”, предупреди Ирена Перфанова, председател на сдружението. Тя описа и други капани, дебнещи клиентите решили да търсят информация единствено през интернет за наемане или покупка на жилище. „Често портали предлагат главно луксозни квартири, и то на нереално ниски цени, но се оказва, че жилището вече е дадено под наем. Това трябва да подсети потребителите, че става дума за фалшиви оферти”, предупреди тя.

По думите й тази порочна практика ескалира в някои сайтове и не цели да се обслужват клиентите, а за некоректното им привличане. „Често една и съща агенция се рекламира под различни имена, но не всички те са регистрирани като търговски дружества”, поясни Перфанова. Според нея друг начин за привличане на клиенти е взимането на обяви на частни лица от различни сайтове и дори промяна на параметрите им. 

Според Мария Григорова, зам.-председател на Арбитражен съд - София, най-често споровете, свързани с покупко-продажба на имоти, са за неплатена комисиона по посредническия договор 

Тя посъветва, когато се правят сделки с чужди граждани, в контракта с тях конкретно да се запише, че споровете ще се решават от български арбитражен съд. „В противен случай може да се наложи да се водят дела зад граница, защото чужденецът няма адресна регистрация у нас”, каза Григорова. Тя обясни още, че арбитражните дела за суми до 25 000 лв. се решават за 2-3 месеца, а над тази сума - за 4 месеца, и тези срокове са доста по-къси, отколкото при другите съдилища.

Регулират бранша с доброволен регистър

НСНИ в скоро време ще пусне доброволен регистър на агенциите за недвижими имоти и на брокерите, работещи в тях, съобщиха от организацията. „Той технически е готов”, обяви председателят на сдружението Ирена Перфанова. „В момента с държавните институции се уточняват правилата, на които ще трябва да отговарят лицата, искащи да се включат в него. Те ще са кратки, точни и ясни и по никакъв начин няма да се създават пречки за регистрацията”, добави тя. 

„За НСНИ е важно фирмите, записали се в регистъра да декларират ясно пред всички, че посредничеството при сделки с недвижими имоти е техният предмет на дейност. Ясно да се запишат хората, работещи при тях”, добави тя. По думите й причината да се иска тази информация са зачестилите случаи някои да се представят да служители на дадена агенция, но всъщност да лъжат. Предвижда се от регистъра да става ясно каква е професионалната квалификация на всички брокери. Така клиентите ще имат възможност за информиран избор

Лъжат с площта на общите части

За намаляване рисковете от заблуда на клиентите от НСНИ предлагат подобрения за информацията, предлагана в имотните портали. Те са в съответствие с констатирани от Комисия за защита на потребителите (КЗП) пропуски в публикуваните обяви. Препоръчва се сайтовете да указват точно застроената площ на жилището и отделно с общите части. При оферта за продажба на земя да се указва квадратурата на поземления имот, а ако е в процедура за влизане в регулация и цифрата като УПИ. При продажба на апартаменти, къщи, офиси да се отразяват и притежаваните части от парцела - идеални части от земята или площ в реални граници, препоръчват още от НСНИ. 

Имотните браншовици искат още уточнения в информацията, публикувана в офертите, която дава повече яснота на клиентите. Например дали данъците и таксите по сделката се поделят между страните по нея, остават за сметка на купувача или продавача, или се поделят между участниците в договора в зависимост от това как се споразумеят.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
sales2 (преди 6 години)
Рейтинг: 333 | Одобрение: 83
Явно тия от НСНИ май много са огладняли

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама