Държат на хуманно отношение към рибата по Никулден

05.12.2014 / 10:22 7

Транспортирането на живата риба и умъртяването и за Никулден по търговските обекти и пунктовете за продажба трябва да става хуманно - при минимално страдание за нея, коментират от агенцията по контрол на храните в Кюстендил. При придвижването трябва да й се осигури вода, кислород, а в магазина - достатъчна като обем витрина, за да не и е тясно. Ако едно шаранче с отворена уста се гърчи и мята на витрината - това не трябва да се допуска, особено за пред децата, напомни шефът на звеното д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница.

Д-р Велка Войнова, зав. отдел в агенцията, сподели, че и в Европа още няма единно схващане за акта на смъртта на рибата. Затова няма установени твърди изисквания. Счита се, че е по-"хуманно" де се умъртява с удар, внезапно и бързо, отколкото да се задушава и де се оставя да агонизира дълго, добави тя, цитирана от Труд. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7725 | Одобрение: 2720
старо рибарско правило ,което знам от дядо си е шарана да се умъртвява с удар в главата ,която се отделя след почистване на рибата.......обичам да ловя шарани в "лейк меед" ,огромен водоем до лас вегас ,невада ,сащ и някой път хващам по десетина ,между 5-6 ,до 10 кг ,но ги държа на връв във водата живи......когато свърша с риболова ,се обаждам на познатите си ,кой иска шаран и кой не и пускам излишните,,,,,другите се третират по правилата ,полагат се в кувър с лед и си тръгвам......в българия видях да се прибират малки шаранчета по100гр и ми стана жал....обясниха ми ,че 5 правели тиган.....а после : защо няма риба в язовирите......
2
2
bosh (преди 5 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
До двата малоумника малко по-долу: Адски сте тъпи и двамата. Единия с оперирано чувство за хумор (карам 6 годишна Зафира) дето от грам ирония не разбира, а другия клакьор и суперфлудър в Петел му приглася, развявайки червената си поличка на мажоретка.
3
5
teodor999 (преди 6 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Стефане,тоя бош сигурно е военен!А мечтtата на всеки военен е голф 2-ка,МП 3-ка,Нокия,и Бяло Виктори:)
3
1
bosh (преди 6 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Абе тези в ред ли са? Сигурно и риболова ще забранят, защото при него определено отношението към рибата не е изобщо хуманно. Ба мааму. Една пълна мрежа с цаца и всяка рибка по отделно се бие с чук по главата. Луда работа.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама