Дневен център за младежи с увреждания във Варна отпразнува 5 години

29.10.2020 / 14:17 0

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимки Личен архив

С тържество отпразнуваха своята 5-годишнина възпитаниците на Дневен център "Слънчевата къща" във Варна, разказаха родители за "Петел". "За нас, родителите, това е един изкачен връх - резултат от родителски активизъм и добра социална политика на Община Варна. Това е първия създаден в страната Дневен център за младежи с по-тежки увреждания. В организацията на грижата за тази целева група се срещат социални, здравни и образователни услуги, рехабилитация и палеативни грижи.

Изминалите 5 години бяха време на усилия на различните специалисти да постигнат ефективност чрез планиране и екипност в работата, на доброволците - да покажат колко големи сърца имат и как това внася позитивизъм в ежедневните занимания и в празниците. Днес благодарим  на администрацията на Община Варна, на Надя Вълкова, председател на УС на сдружение "Семеен център - Мария", което менажира дневния център, и на всички дарители, благодарение на които беше обогатена материалната база на центъра и се експериментираха различни иновативни терапии като ритъм-терапия, гонг-терапия, ландшафт-терапия.

Година преди създаването на Дневен център "Слънчевата къща" броят на младите хора, завършили училищния етап на обучение и престояващи затворени у дома се увеличаваше. Лично аз нямах избор и взех година неплатен отпуск от работа, за да остана до дъщеря си вкъщи. За тази цяла година от социалните служби не ми се обадиха нито веднъж, за да ни попитат как сме или да предложат нещо: услуга, ергономична инвалидна количка, валчер за културни събития...", пише Диана Маркова - майка на възпитаничка на центъра. 

"Пълната безнадеждност на положението изкара нас, родителите на нашия мирен, но решим поход в защита на правата на децата ни. Сега искаме нормалност. Молим се да не се случва нищо, което отново да ни хвърли в някакви крайности и негативни чувства.  Сега желаем порастналите ни деца да извървят своите стъпки към по-независим живот, към какъвто всички се стремим. Другото е държавен расизъм - да крием "ненормалните" деца за спокойствието на "нормалните" хора. Лицемерието не е решение на проблема", казват днес родителите. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама