"Дневник": Вече и от космоса се вижда замърсяването с фекални води във Варненския залив

17.05.2020 / 09:46 8

Спас Спасов, dnevnik.bg

Документи, с които "Дневник" разполага сочат ясно, че след като е научил за аварията още на 20 август м.г. - в най-активната част от туристическия сезон, на варненския кмет Иван Портних, който по това време влизаше в предизборна кампания за трети мандат, са му били необходими цели два месеца, за да сформира комисия, която да се заеме със случая. А до решението за възлагане на обществената поръчка са минали още пет месеца

Сателитна снимка на замърсеното с фекални води Варненско езеро, плавателните канали и залива. Кадърът показва как водата, оцветена от водорасли, преждевременно цъфнали заради замърсяването, прониква от езерото в морето.

Сателитни снимки на Варненския залив са документирали тревожния размер на замърсяването с фекални води, предизвикано от авария с канализационна тръба. Въпреки, че е научила за нея още на 20 август м.г. местната администрация не е намерила за нужно да информира гражданите вече повече от девет месеца. Вместо това кметът на града Иван Портних обяви със своя заповед от 30 април т.г. като годен за къпане един от най-замърсените плажове в града.

Снимка, направена на 12 май от сателита Sentinel-2, ясно показва тъмно оцветяване на водата във Варненското езеро, в двата плавателни канала, които го свързват с морено и в югоизточната част на Варненския залив. (Правилата за ползване на данни от сателита допускат безплатното сваляне на до десет снимки с по-ниска резолюция).

 

 

Сателитна снимка от 12 май т.г. на замърсеното с фекални води Варненско езеро, плавателните канали и залива.

© Sentinel-2/maritime.bg

Сателитна снимка от 12 май т.г. на замърсеното с фекални води Варненско езеро, плавателните канали и залива.

Снимка институт Океанология

Според проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН, оцветяването на водата се дължи на преждевременния и бурен цъфтеж на фитопланктона Prorocentrum cordatum.

Явлението е причинено от силно биологично замърсяване на водата във Варненското езеро. "По този начин планктонът се превръща в "лакмус" за това колко мръсна е водата и в каква посока я носи течението", каза проф. Мончева.

На сателитната снимка се вижда как оцветената в тъмно вода на Варненското езеро е преминала през двата плавателни канала, които го свързват с морето, наситила е акваторията на пристанището и е "заляла" по цялата му дължина и плажа на градския район "Аспарухово". Точно него със своя заповед от края на април т.г. кметът на града обяви за един от "годните за къпане".

Сателитната снимка показва също, че макар с по-малка концентрация,замърсената вода се е разнесла към, Южния и част от Централния плаж на Варна.

Според специалисти в момента по-сериозното им замърсяване е спирано от стената на вълнолома само заради североизточната посока на вятъра.

От Варненския залив тъмното петно на цъфналия планктон заобикаля целия н. Галата - южно от Варна, като ясно очертава плътно по брега пътя на фекалните води чак до устието на р. Камчия.

Цитирана от специализираното морско издание maritime.bg проф. Мончева обясни, че видът наблюдаван фитопланктон е индикатор за повишено количество на химическите вещества, участващи в минералното хранене на микроводораслите, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност.

В края на изминалата седмица бяха разпространени и снимки, направени с дрон, за нуждите на наблюдението, извършвано от Института по океанология във Варна. На тях също ясно са очертани границите на замърсените води, оцветени от цъфналите водорасли.

В отговор на журналистически въпрос за мерките, предприети от местната администрация, за справяне със замърсяването, кметът на Варна Иван Портних дава уклончиви отговори. "Изпълнителите работят по обекта от вчера (13 май бел. авт.), каза той в четвъртък. Водолазни работи - с други думи, специфична е дейността. Нека им дадем няколко дни, за да могат да дадат по-точна преценка за колко време точно ще се справят".

Портних каза още, че "били взети всички възможни мерки според времевите хоризонти", като реагирало дори и Министерството на регионалното развитие. "Така че, надявам се в максимално кратко време самата свързаност на тръбата да бъде възстановена", обясни той.

Документи, с които "Дневник" разполага сочат ясно, че след като е научил за аварията още на 20 август м.г. - в най-активната част от туристическия сезон, на варненския кмет, който по това време влизаше в предизборна кампания за трети мандат, са му били необходими цели два месеца, за да сформира комисия, която да се заеме със случая.

А до решението за възлагане на обществената поръчка са минали още пет месеца - до 24 март т.г. Тогава за изпълнител на ремонта е определено дружеството "Хидрострой", с което общината има рамков договор за работа по всички инфраструктурни строежи, ремонтни дейности, зимно почистване, озеленяване на града и т.н.

По неофициална информация, разрешението за работа по ремонта в акваторията на Варненското езеро и Пристанище Варна е издадено от Изпълнителна агенция "Морска администрация" на името на специализираната компания "Хидроремонт". А самото разрешение е за водолазни работи и две лодки. В същото време, ремонтът на стойност близо 1.3 млн. лв. 

предвижда "Ремонт на напорен водопровод ф 500, за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненското езеро".

Междувременно вчера Варненската окръжна прокуратура съобщи, че е започнала две проверки по публикации в пресата, които трябва да установят "дали са налице достатъчно данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро".

Цялата статия ТУКПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37790 | Одобрение: 6720
Прабългарин, Каква гаранция, като аварията не е следствие на строителните работи и качеството им, а е повредена от кораб? Друг е въпроса дали е изпълнено както е по проект, защото има съмнения за това , но тогава който го  приел трябва да носи отговорност и който им е разрешил да го изпълнят по друг начин. Фирмата  строител може да го ремонтира , но никой не е казал, че е за тяхна сметка! Спрягат се пак едни милиони. Златните беше проблем, но там е сезонен, ако не правиш разлика и още - колко са жителите на Аспарухово и колко са туристите на Златни? Я направи сметка на количествата? Златните имаш 3 месеца работа, а Аспарухово е цяла година и сигурно и Галата е вързана. Не си чул за пробил, защото ако се види резултата ще ви изскочат комбалите. Замърсяването е колосално. При определен вятър и смяна на теченията това нещо се придвижва към Златните - гледах го един ден - една тъмна ивица се носи. Как има такива като тебе да се опитват да омаловажават нещата направо не знам?!?!?
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
2
презиме (преди 1 годинa)
Рейтинг: 281 | Одобрение: -4
Еееееееее тези Аспаруховци големи лайнари се оказаха хахааа какво са яли незнам Усмивка
1
4
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 39078 | Одобрение: -23747
Няма да влизам в обяснения, защо на есен падат листата на дърветата. Толкова години, като се изливаше цялата помия от златни пясъци и дружба в морето, да си видял да затворят някой плаж??? Освен това ремонта е за сметка на фирмата строител, тръбопровода е бил в гаранция при аварията. Един не чух да каже, че е направил изследване на водите и с колко са над нормата....
4
0
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37790 | Одобрение: 6720
Прабългарин - цъфти ти планктона в главата на тебе. Те такива като тебе са некачествения материал и ония в общината! Ти не гледаш ли клиповете с лайната дето се изливат? Не четеш ли , че цъфтежа е свързан именно с тия лайна? Кухчо такъв
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
4
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 39078 | Одобрение: -23747
А бе хора вие варненци ли сте, не виждате ли че цъфти фотопланктон 2 3 седмици по рано, заради топлото време. Какви тръби, какви лайна, какъв каскет, защо се оставяте да ви правят на балъци не мога да разбера. С некачествен матрял скоро няма да пребъдем...
6
1
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37790 | Одобрение: 6720
Трябва да има много наказани! Това е огромна безотговорност и показва истинското лице на управляващите! Във варненската община са едни от най-некадърните служители! Всеки на някого, всеки си пази местенцето и мълчи! Там са единствено да си правят далаверите за личните интереси.  Пълно безхаберие по случая с тръбата! Оставки трябва да има! Борисов и министрите защо мълчат? Еко-министерството? Нещо?
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
6
1
Снайпер (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12490 | Одобрение: 3420
ако не беше от ГЕРБ досига каскета сто пъти да е мегнал кметчето 
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама