Докато България рестартира АЕЦ „Белене“, ЕС се готви да спре ядрената енергия

27.11.2019 / 11:45 4

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург беше обсъдена резолюцията относно Конференцията на ООН по изменението на климата през 2019 г. (COP25), която ще се гласува утре. В проекта ѝ е записано, че ядрената енергия не е нито безопасна, нито екологична, нито икономически устойчива. Това става ясно от съобщението на евродепутата от ПЕС/БСП Иво Христов.

В проекта за документа се предлага да се разработи справедлива стратегия за преход за постепенно прекратяване на ядрената енергия в ЕС, включително осигуряване на нови работни места за хората, работещи в ядрената енергетика, и планове за безопасно демонтиране на атомни електроцентрали и безопасното третиране и дългосрочно обезвреждане на ядрени отпадъци.

„За държави като България, Словакия и др. атомната енергия е гарант на конкурентоспособността на икономиката. С нейното отпадане нашите икономики реално са обречени. Напомням, че България плати много скъпа цена, като затвори четири реактора преди присъединяването си към ЕС и съхрани само два. Без тях нашата икономика де факто би била обречена“, заяви в своя позиция по обсъжданата резолюция Иво Христов.

Той бе категоричен, че трябва да се погледне реалистично. По думите му атомната енергия е обект на много строг и методичен контрол, разработен в международни правила, и не бива да бъде развявана като плашило.  Тя по-скоро би била много ефикасен инструмент в този екологичен преход – поне в средносрочен хоризонт.
Ядрената енергия ежегодно спестява хиляди тонове въглеродни емисии и има висока стойност не само за енергийната система, но и за здравето на хората и околната среда.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
555 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1394 | Одобрение: 229
Даааа,и на ескимосите-хладилници.За газовия хъб да не говорим.
5
1
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 45353 | Одобрение: 10243
Ами да я спират! Ще им продаваме ток.
5
1
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7260 | Одобрение: 3390
АЕЦ " Белене " упорито следва мъките със строежа на автомагистрана " Хемус " : магистралата започната през далечната 1974г - още се строи ; площадка "Белене " за втора АЕЦ утвърдена през далечната 1981г - в момента нищо не се строи !!!!!!!!!!
6
2
Орман (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
Ура!!!!! Напред към каменния век!!!!!!  / Браво на джендърите!!!/

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама