Драматични преговори в мрака над Сидни, похитителят изключи светлината в кафенето

15.12.2014 / 14:03 3

Повече от 12 часа продължава заложническата драма в Сидни, където вече наближава полунощ. Неизвестен брой хора са държани за заложници в кафене „Линдт“ на площад „Мартин Плейс“ от един въоръжен мъж, за когото се предполага, че е ислямист. В момента текат драматични и напрегнати преговори между похитителя и полицията, съобщава abc.net.au и блиц. Мъжът (на снимката) досега е поискал две неща – знаме на „Ислямска държава“ и личен разговор с премиера на Австралия Тони Абът. Той нахлул въоръжен в кафенето „Линдт“ около 9 ч. сутринта, а в Сидни вече наближава 11 ч. вечерта. 

Докато вървят преговорите, похитителят изключи светлините в кафенето, което не позволява на намиращите се извън него да видят какво се случва вътре.

„Можем да видим много малко от случващото се вътре, което, очевидно, не е добра новина. От нашата позиция, за последните няколко часа успяхме да преброим 15 заложника общо. Пет от тях успяха да избягат. Останалите вътре са на всякакви възрасти и от различни етноси. За щастие не видяхме деца в сградата”, заявиха от полицията в Сидни.

Малко по-рано униформените категорично отказаха да споделят каква тактика ще приложат. Не е изключено спирането на тока да е част от подготовката за действие на специализираните части. 

„Планът ни, единствената ни цел и то независимо колко време ще отнеме, е безопасно да изведем от сградата заловените невинни граждани. Това е приоритет номер едно за нас и такъв ще си остане. Сигурен съм, че имате много въпроси към нас, но аз няма да ви дам тази информация, защото имаме конкретна тактика и стратегия, както и голям брой полицаи, с които си комуникираме и те работят за разрешаването на проблема“, заяви шефът на полицията в Сидни Едрю Сципионе.

От полицията увериха още, че разполагат с „най-добрите преговарящи на света“ и че ще работят за това никой да не бъде наранен. 

Преди началото на преговорите шест души успяха да се измъкнат от сградата и притичат до полицаите. По-късно те разказаха, че някои от хората, държани за заложници, се чувствали зле и имали нужда от медицинска помощ. Въпреки това все още не е ясен точният брой на похитените, предполага се, че са около 30.

Междувременно в социалните мрежи се появиха остри изказвания за случващото се. Джамии, синагоги и църкви в цяла Австралия призовават хората да се съберат довечера и да се помолят за мирно решение на заложническата драма. „Призоваваме всички онези, които вярват в молитвите, да се молят за безопасността на заложниците, а също и за това, нашата нация да не се превърне в заложник на страха и омразата”, каза австралийскят пастор Джаред Маккен. Мюсюлмански организации в Австралия осъдиха действията на евентуалните ислямисти. Според полицията, вероятността похитителят да има съучастници все още не е изключена. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
dd (преди 6 години)
Рейтинг: 9691 | Одобрение: 2856
Преговори до последно и после газ...
2
2
Владимир (преди 6 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
фанатичен боклук! дано го пречукат като куче! такива сбърканяци не бива да се оставят.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама