Експерт: Има опасност българският оранжериен домат да изчезне от пазара

19.04.2015 / 15:20 6

Има опасност българският оранжериен домат да изчезне от пазара. Това каза председател на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Красимир Кичуков, цитиран от "Фокус".

„Трябва да се обърне по-голямо внимание на сектора, за да може да се субсидира адекватно и действително българинът да яде българските вкусни домати, които ги помним от много отдавна. Да не стане така, че след някоя друга година българският оранжериен домат изобщо да изчезне Сега в момента има две три оранжерии, които са над 200 декара и се предлагат на пазара, но никой не иска да ги купи”, каза Красимир Кичуков.

„Много често се появяват с етикет български домати, което подвежда купувачите и те смятат, че са български, но не се знае какво купуват”, добави той.

Попитан как може да се разбере кой домат е български, Кичуко отговори, че това е в компетенциитя Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Той каза също, че за продажбата на домати във Франция се изискват над 4-5 вида документи - „документ за произход, фактури, пръскания".

По думите му у нас с една фактура, която може и да е фалшива, зеленчуците се появяват на пазирите. "Когато трябва да се направи проверка на пазара, всички врати се затварят и остават да работят две три клетки, докато минат проверяващите. Това е истината”, коментира още той.

 

снимка: Булфото, архив


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
iTechnology (преди 6 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Все още доматите са над 3лв... това не е нормално.. за краставиците да не говорим.. под 4лв. не падат.
1
1
zakluch (преди 6 години)
Рейтинг: 30918 | Одобрение: 5688
Е много хубаво! Направо думи нямам
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама