Експерт призова "Лукойл" за обяснение: Петролът падна на цени от 2012 година, а горивата скочиха с 40 %

23.06.2022 / 15:16 5

Булфото

Експерт по цените на петролните продукти призова "Лукойл" незабавно да дадат обяснение за случващото се с цените на горивата в България или в противен случай КЗК да предприеме незабавна проверка. 

Ето какво пише Константин Кръстев, който търгува с петролни фючърси наблюдава пазара постоянно:

"Наравих си труда да изкарам една справка за историческите цени на горивата и откривам един интересен факт.  Подобни цени на петрола тип брент сме имали в края на 2012 год. - информацията е от сайта на NASDAQ - дават се исторически дневни цени на фючърсните сделки. На 11-10-2012 год. търговията на брент е затворила на цена 115,71 USD. Вчера брент затвори на 111,74 USD. Интересно е какви са били цените на горивата по бензиностанциите.

От сайта bg.fuelo.net се вижда, че цената на дизела е била 2,60 лева за литър, за бензин А95 - 2,65 лева за литър. Имаме разлика от почти лев за литър.

Той призова "Лукойл" и веригите бензиностанции да обяснят как се получава така, че при една цена на суровината, почти един и същ акциз и данък ДДС, крайната цена е 40% по-висока.

"Аз ще изкажа мое предположение затова как се получава това с цените, без да искам да давам внушения. На всички е ясно, че на пазара на горива в България няма конкуренция, тъй като рафинерията е на една фирма. Най-вероятно, тази фирма извива ръцете на бензиностанциите, като им поставя условия за цените, иначе отпадаш като клиент. КЗК трябв да започне разследване мигновенно. "Лукойл" печели в момента огромни пари на гърба на българите. А доколкото знаем, фирмата търгува през офшорки и данък не остава в България. Тезата с това, че има война в региона не върви. Дефакто, Лукойл се използва и като лост на влияние в българската икономика и оттам в българското общество. Не зная защо все още се бавим и не национализираме рафинерията на Лукойл.", посочва той.

"Уралският петрол е с по-ниска цена от Brent. Търгува се на SPIMEX- борсата в Санкт Петербург. В момента е 85,82 USD т.е. с 30% по-евтин от Брент. Със сигурност Лукойл трейдинг взима и още по-евтино…Питайте Лукойл как се получава така, че цените са по-високи при същи цени на борсите преди 10 год.", посъветва Кръстев. 

Макар Лукойл да не ползва петрол от Северно море тип Брент той се ползва като световен бенчмарк за цената на петрола. Вторият бенчмарк е WTI- West Texas Intermediate. "Който търгува петрол винаги гледа тези два продукта, те са един вид и индекс за цената на петрола в световен мащаб. Урал се води също от тези два индекса. Руснаците се опитаха да развият търговията на своята борса, но нещо не им се получи… Така, че Брент е водещ световен индекс за цената на петрола и оказва влияние на цените и и нас. Лукойл работи с Урал, който в момента на спот е 30% по- евтин. Та логичен е въпроса: как се получава така, че при едни и същи нива на Брент, а даже по-ниски цени на Урал, цените по бензиностанциите са с 40% по- високи. Да излязат и дадат обяснение.", призова Кръстев.

Преди дни същата тема поде и Иво Мирчев от ДБ, но отговор от "Лукойл" също нямаше: 

Зададох въпрос на вицепремиера Василев относно рафинерията Лукойл и цената, на която купува петрол сорт "Уралс". От отговора му стават ясни няколко шокиращи неща. Това пише във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

1. На входа и изхода на "Лукойл Нефтохим" стои компанията "Литаско", която продава на рафинерията петрол "Уралс" на цена с $35 на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това пряката загуба за българските потребители е в размер на над 200 млн. лв. месечно.

2. Рафинерията ползва различни видове петрол (извън руския) и няма никакъв проблем да преработва нефт от Тунис или Ирак.

3. "Лукойл Нефтохим" може да произвежда горива на значително по-ниска крайна цена, стига да купува петрола на пазарни цени, вместо на определените от "Литаско".

Извод: "Литаско" е на входа и изхода на бургаската рафинерия. Затова тя печалби не отчита - те остават в "Литаско". "Литаско" е регистрирана в Швейцария и е съвсем ясно къде отиват печалбите, генерирани от "Лукойл Нефтохим" - вместо в държавния бюджет, в джобовете на собствениците на "Литаско".

"Петел" ще предостави коментар на "Лукойл" по темата в случай, че бъде изпратен такъв.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ванката (преди 1 месец)
Рейтинг: 17223 | Одобрение: 3828
За износа на горива мога да говоря от първа ръка, защото виждам какво става и как заминават цистерна след цистерна за Украйна ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
6
5
Чичкото (преди 1 месец)
Рейтинг: 81889 | Одобрение: -4051
Дайте пример са колко е поевтинявал бензина през годините ако нефта подевтинее драстично
Истината преди всичко
1
4
cron1 (преди 1 месец)
Рейтинг: 29164 | Одобрение: 3809
Махнете го този гаден Лукойл, толкова ли няма други търговци на горива в ЕС!?! То е ясно че е руски, следователно попада и под санкциите на ЕС!Гняв
Марио Кроненберг
4
7
gros33 (преди 1 месец)
Рейтинг: 2333 | Одобрение: 8
Кокорчо се среща 4 пъти с „Лукойл”. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „Лукойл” и цената започва да расте. Ако нямаше срещи на кабинета с „Лукойл”, нямаше да имаме съмнения. Но има срещи, има лобизъм от страна на Кокорчо в ЕК да продължим да купуваме руски петрол. За газа Подмяната казва: „В никакъв случай руски газ”. Защо? За да вкарат посредниците и да върви далаверата. 😏 Колкото по-високи цени - толкова повече ДДС прибира Спецов и съответно Кокорчо. Елементарно, Уотсън! 
Нападането на противника с обиди и етикети е известно като логическа грешка (argumentum ad hominem).... говори за (!!!) слабост, нисък интелект и липса на аргументи! 😉
2
7
Ванката (преди 1 месец)
Рейтинг: 17223 | Одобрение: 3828
Експерта да пита Кирчо и Кокорчо за горивата де заминават за Украйна също ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама