ЕМА призна, че има връзка между "Астра Зенека" и тромбозите

07.04.2021 / 17:56 7

Снимка: Pexels

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) най-после призна връзка между ваксината на АстраЗенека" и рядък вид тромбози, съобщава "Сега".

Ръководството на агенцията дава в момента брифинг по темата, а становището беше току-що публикувано на сайта й. Нашият здравен министър проф. Костадин Ангелов свиква националния ваксинационен щаб в 18:30 часа, преди да вземе участие в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Днес комитетът на агенцията по безопасността (PRAC) излезе със становище, че в листовката на ваксината трябва да се добави като "изключително рядка нежелана реакция" появата на необичайни тромбози с понижено ниво на тромбоцити, обяви ЕМА. Към 4 април в ЕС има 202 сигнала за два вида тромбози, възникнали след ваксинация, обявиха представители на агенцията. Има и три сигнала за тромбози след ваксинация с "Джонсън и Джонсън", но това е твърде малко, за да се правят заключения и за тази ваксина, като работата по този въпрос продължава, обяви шефът на аналитичната дейност в ЕМА Питър Арлет.

Агенцията не установява фактори, които допринасят за появата на тези тромбози - наблюдавани са в различни възрасти, и при мъже, и при жени, каза в началото на пресконференцията изпълнителният директор Емер Кук. Едно от предположенията на експертите е, че те се дължат на реакция на имунната система, която води до рядък вид хепарин индуцирана тромбоцитопения. Въпреки че няколко пъти бе повторено, че рискови фактори не са установени, шефът на PRAC Сабине Страус призна, че тромбозите преобладаващо са наблюдавани при жени под 60 г.

Агенцията не отправя конкретни препоръки към националните власти, оставяйки ги сами да пригодят решенията си спрямо епидемичната ситуация и около това се оформя скандал. Нейните представители не дадоха смислено обяснение защо не се ангажират с по-ясни указания към правителствата в Европа, предпочитайки да повтарят, че ползите от приложението на ваксината надвишават рисковете. На "АстраЗенека" се препоръчва да проведе допълнителни изследвания по въпроса.

Към момента ЕМА няма информация дали случаите на церебрална венозна тромбоза (CVST) се наблюдават само след първата доза или има такъв риск и след втората. Експертите предполагат, че това се дължи и на факта, че хората с втора доза на "АстраЗенека" са значително по-малко. Агенцията няма становище и може ли втората доза да бъде от друг вид ваксина, което става все по-належащ въпрос.

Заключенията на агенцията са направени на база на 62 случая, които са предложили много информация за страничните ефекти, но не са достатъчно, за да се направят изводи какви са рисковите фактори, казаха нейните представители. Много е трудно да кажем дали ползите надвишават рисковете и при жените под 30 години, каза Сабине Страус в отговор на журналистически въпрос. Но отново увери, че рискът е много нисък.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
милен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 19479 | Одобрение: 2534
 Стоянчо, не се съмнявам че може да си преустроиш поставката за тоалетна хартия във външната тоалетна за шишенца с ваксини и да си миеш дирника на воля със тях,
0
2
стоян (преди 2 месеца)
Рейтинг: 7338 | Одобрение: -12472
и като спрете ваксините, кой ще плаща вече поръчаните шишета?
0
0
милен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 19479 | Одобрение: 2534
 Премиер на Държава от ЕС е казал, спрете ваксините, защото те убиват хората.
1
0
Звезди (преди 2 месеца)
Рейтинг: 24949 | Одобрение: 4414
уйчо  :getlost:  Даже Хитлер не се е сетил за такъв геноцид!
LM (ПХК) има много поздрави от Христо Стоичков! До девето коляно!
0
5
стоян (преди 2 месеца)
Рейтинг: 7338 | Одобрение: -12472
нали ревахте за ваксини.... сега що не ги искате. ами упете си друга, бе цървули. има си хора дето ще кажат какво и колко
2
0
уйчо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 36559 | Одобрение: -3231
На печелившите, демек, ваксинираните, честито. Казвам го със съчувствие и надежда да не ги споходи. Но пред такова престъпление и концлагерите бледнеят!
3
0
Звезди (преди 2 месеца)
Рейтинг: 24949 | Одобрение: 4414
Сега онези от ЕМА дали не заслужават разстрел? Същите онези БОКЛУЦИ увещаваха населението колко БЕЗОПАСНА е ваксината! Същите онези БОКЛУЦИ за които стана ясно, че под масата са договаряли ваксините и склюването на договорите! А сега какво: "Простете, грешка! Извиняваме се!"? Да де, ама не умряха пилци, а хора!
LM (ПХК) има много поздрави от Христо Стоичков! До девето коляно!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама