Емил Хърсев: Няма страна, която да е въвела еврото и заплатите да са намалели

04.02.2020 / 11:34 2

Народното събрание прие решение, с което дава мандат на финансовия министър да преговаря влизането на България в еврозоната с фиксиран курс лев - евро.  „За“ гласуваха 140 депутати, „против“ бяха 2-ма, 66 се въздържаха. В края на миналата седмица депутатите приеха и решението за фиксиран курс 1.95583 лева за евро след влизането в ЕРМ II. Гласуваха 208 депутати, „За“ – 140, „против“ – 2, въздържаха се 66.

"Топ Новини" се обърна към финансита Емил Хърсев за коментар какво ще се случи със заплатите, цените на стоките и спестяванията ни след приемането на еврото. "Огромните предимства са изброени в не едно заключение на икономистите в България. Присъединяването ни към еврозоната веднъж завинаги ликвидира въпросът, който винаги седи като заплаха – какво ще стане ако някой ден дойде някой, който просто да отмени валутния борд и може да се върнем в един плаващ курс с всички валутни рискове? Това са 20 години при неизменна стойност на лева към еврото. Мисля, че това е най-големият проблем, който седи пред българската икономика и най-лесно може да се отстрани. Разбира се лихвите. За българските банки това е въпрос на оцеляване в условия на криза, тъй като при механизма на валутния борд всеки разчита само на себе си и на никой друг. Българската народна банка няма право да финансира никого, поради което българските банки държат огромни – около 30%, ликвидни резерви. За пример европейските държат около 10%. Така поевтинява цялото банково дело у нас и намалява лихвите по всички заеми. Достъп до ресурс на европейския паричен и кредитен пазар означава само, че в условията на едно бързо развитие България, каквото в момента нямаме поради фазата на икономическия цикъл, една по-бърза възможност за натрупване на капитал в България", каза той.

"Да оставим настрана въпроса, че рязко ще намалеят цените на банковите преводи, финансовите услуги, които българските фирми ползват за достъп до европейския пазар. От политическа гледна точка членството е еврозоната означава тясна обвързаност с ядрото на Европейския съюз с единна валута и с единни механизми за защита на финансовия сектор, за защита на държавата в случай на дългови и финансови кризи – каквито сме виждали в Гърция, Италия, Испания и Португалия. Това е достъп до пълните финансови възможности на Европейския съюз", добави Хърсев.

"Няма нито една страна, която да е въвела еврото и заплатите да са намалели. Напротив – всички са се увеличили. Въвеждането на еврото няма да стане много бързо - никой не се е разбързал, в близките 5 до 7 години аз честно казано не мисля, че ще се стигне до присъединяване на България към еврозоната, освен ако в ЕС няма някакъв общ процес на промяна на това, което в момента виждаме като взаимоотношения в съюза. Не става въпрос за седмици, а за години. Всички цени ще се умножат по курса 1.95583 и това е новата еврова цена на следната стока или работна заплата. Ако човек взима 1000 лева, при приемането на еврото ще взима над 500 евро.  Вярно е, че имаше повишаване на цените в някои държави в момента на присъединяване към еврото, но то не се е мерило в двойно и тройно. Мереше се някъде с около 10-15%. Това са най-големите ръстове. Това явление се забелява за един много кратък период – максимум месец. Това е един опит на търговците да се възползват от точно тези страхове, за да повишат печалбите си. Но пазарът просто реагира – на тези цени не могат да продават, продажбите падат рязко и отново се връщат на старите цени. Аз не очаквам такова нещо в България", заяви финансистът.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
морето (преди 10 месеца)
Рейтинг: 1626 | Одобрение: 246
Значи заплатите остават същите , а поскъпването ще е минимум 15% да не кажа 50% и нагоре.Такива ми ти работи.
1
1
Горан (преди 10 месеца)
Рейтинг: 2605 | Одобрение: 545
Хърсев, Емиле ние сме уникална нация при нас всичко става наобратно

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама