ЕС ни дава 7 млрд. евро в следващите 5 години

16.01.2015 / 10:03 2

България ще получи за директни плащания от 7 млрд. евро след реформата на общата стопанска политика, извършена от ЕС и специално за новия програмен период 2014 – 2020 година. Парите са с почти 2 млрд. повече от стария програмен период. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на парламентарен контрол, цитиран от standartnews.com.

Той обяви, че животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат особено високи субсидии. „В предишния програмен период, фермерите от тези сектори получаваха 3.5% от общото финансиране. В текущия програмен период финансирането за тях ще достигне 13%, което според мен е добра новина предвид потенциала на тези сектори за формиране на по-висока добавена стойност, както и за генериране на повече заетост", посочи той.

Дончев уточни, че има финансов модел, който се следва след членството на България в ЕС като размера на общото финансиране нараства всяка година съобразно договорения темп на растеж, който е еднакъв за всички нови държави-членки. Той започва от 25% от размера на директните плащания за първата година, достига до 70% при седмата година на прилагане и ще достигне 100% през 2016 година. „Предстои и през следващата година финансирането да нараства", коментира вицепремиерът.

„Освен най-важният ресурс за подпомагане на българското земеделието, схемите за директни плащания се характеризират с изключително висок темп на усвояване на средствата, който през 2013 година е над 99% от цялата сума", подчерта Дончев като отчете, че площта за явяване по тази схема се увеличава всяка година, започвайки през 2007 година с около 3.3 млн. хектара, достигайки 3.7 млн. хектара през 2013 година. „Като резултат от схемата за директни плащания имаме увеличаване на обема на обработваемите земи, което е според мен е положителен резултат", каза още Томислав Дончев.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
kris (преди 6 години)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
7 гд ли ? ти си голям оптимист бе........ес отива на кино от 6 до 5 , точно както прогнозирах преди 2 гд........
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
Elgea (преди 6 години)
Рейтинг: 608 | Одобрение: 198
Бързо да ги взимаме. След 7 години я има Евро, я няма . Я камилата, я камиларя ;)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама