Евростат: България отново е последна в Европа по стандарт на живот

17.12.2021 / 07:21 2

снимка Булфото

Отново сме последни по стандарт на живот в Европа, независимо че за последните три години всички са дръпнали напред, включително и ние. Румъния е със 7 позиции пред нас и населението ѝ има по-висок стандарт от този в Естония и Гърция, показват данни на Евростат за фактическото индивидуално потребление, цитирани от 24 часа.

Показателят е нов, измерва се от 2018 година насам и съдържа данни за реалното потребление на стоки и услуги в дадена страна, независимо дали са платени от домакинствата, държавата или нетърговски организации. Така се избягват изкривяванията от това, че в отделните страни някои услуги като образователните и здравните са организирани по различен начин.

В България фактическото потребление се е подобрило за последните три години, тъй като преди е било 57% от средното за ЕС, докато сега е 61%. Но в Румъния процентът се покачва от 74 на 80 на сто. В Люксембург показателят е с 45% над средноевропейския, а в Германия - с 24%. За Люксембург обаче обяснението е, че в тази миниатюрна държава има много работещи от други страни, които увеличават БВП, а в същото време не участват при изчисляването на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Последното е един от елементите за показателя “фактическо потребление”.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Чичкото (преди 8 месеца)
Рейтинг: 81889 | Одобрение: -4051
ЗАЩО ТОГАВА НИ ПРИЕХА В ЕС ЗА ДА НИ ПОЛЗВАТ ЗА СМЕТИЩЕ ИЛИ ДА НИ ПРОБУТВАТ ТОВА КОЕТО ТЕ НИКОГА НЕ БИХА СИ КУПИЛИ ДА КОНСУМИРАТ
Истината преди всичко
1
4
ПраБългарин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 51566 | Одобрение: -26804
 Я не лъжете, България е много богата, поне така беше казал Канадеца... сега като спре кражбите, до няколко години, ще заемем от първите места по висок стандарт е ЕС...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама