Гурбетчиите са чужд инвеститор № 1 у нас

28.12.2019 / 11:35 2

През 2019 г. най-големият чуждестранен инвеститор у нас остават българите в чужбина. Милиони левове от гурбетчийски труд постъпват към България около коледните и новогодишните празници. Цели села се издържат от припечеленото от свои роднини в чужбина. Най-големи суми се изпращат от Германия, Съединените щати и Испания, а голяма част от тях отиват в селата в петричкия и гоцеделчевския край.

В детската градина в село Лъжница рядко ще видите баща да води детето си на занималня. Това е така, защото бащите от Лъжница масово се трудят в чужбина. Като Авди Зърбаш. От три години той работи в Швейцария, а в селото живеят жена му и двете му малки деца.

„Чуваме се всеки ден, но това не може да отнеме мъката, която чувстваме в себе си. Прибираш се тогава, когато ти позволят. Ти не си на собствена земя. Не мога да опиша моята трудност навън. Ако някой гурбетчия каже, че извън България му е по-добре, значи лъже. Въпреки всичко трябва да стискаме зъби и да преживяваме”, споделя Авди. 

Авди разказва, че когато е в Швейцария изпраща постоянно пари до България. Това озадачило банковите служители в страната на часовниците. Той е категоричен, че от чужбина за България от гурбетчийския труд наистина потичат милиони, но на много висока цена.

„Мъката не може да се опише, не мога да ви опиша какво изпитвам, когато моето дете ми се обади и каже: „Кога ще се прибираш?”, а аз съм там от 5 дни. Това са милиони, които остават в България, но ние отново заминаваме. Моята цел е да завърша жилището, което е от моя баща. Желанието ми е да създам малък семеен бизнес. Тогава си оставам тук”, добави Зърбаш. 

Докато такива като Авди са в чужбина и се борят за всеки лев, тук в България ги чакат такива като дядо Любен Стоименов. И в неговото село - петричкото Старчево, голяма част от мъжете и от жените са в чужбина. За дядо Любен остават редките телефонни разговори с децата, които живеят и работят в Испания.

И Лъжница, и Старчево са пълни с хора около новогодишните празници. Семействата се събират, за да празнуват, преди отново да опитат горчивия привкус на гурбетчийския живот в началото на януари. / standartnews.comСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
Mercenary (преди 11 месеца)
Рейтинг: 45200 | Одобрение: 10220
Анус, а на теб само буркани с албанска туршия, а?Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама