Гурбетчия се върна от Германия и вдигна по тревога екоинспектори! Мандраджия: 2 000 души мълчат от години, ти ли ще се отваряш?

31.07.2015 / 09:40 3

„1000-2000 души от селото нищо не казват толкова години. Ти ли бе, пикльо, ще ми се отваряш?". С тези думи ме нападна мандраджията Банашък", заяви пред 24rodopi.com Нурикян Мехмедали, човекът който сезира РИОСВ за замърсяване на река Бялизворска. Той работи в Германия и преди дни се върнал за лятната почивка в родното си село Бял извор, разказва 24rodopi.com.
На 30 юли сутринта в РИОСВ – Смолян е подаден сигнал на телефон за замърсяване на р. Бялизворска, на територията на Ардинска община, съобщиха от екоинспекцията.
Според жалбоподателя замърсяването е от отпадъчни води, нерегламентирано  изхвърлени от мандрите в района. Незабавно е изпратен екип от експерти на РИОСВ – Смолян. Осъществена е среща с жалбоподателя, на която той е демонстрирал агресивно поведение. Екипът е потърсил съдействие от кмета на с. Бял извор и полицията.
Проверяващите, заедно с кмета на селото са извършили оглед на р. Бялизворска, в участъка, визиран от жалбоподателя. Взета е водна проба, въпреки че е нямало видими следи от замърсяване, твърдят от РИОСВ.
От жалбоподателя е посочен  предполагаемият източник на замърсяването - тръба за заустване на отпадъчни води след пречиствателно съоръжение към мандра, на ЕТ „Алада – Мохамед Банъшък". Установено е, че заустването е съгласно разрешително за от БД „ИБР" – гр. Пловдив, на което РИОСВ – Смолян осъществява контрол.
Резултатите от анализа на взетите проби ще бъдат оповестени допълнително, се казва още в съобщението на екоинспекцията.
„След предизвиканата от мен проверка, служителят на РИОСВ стигна до извода, че замърсяването на реката е от фекалиите на селото. Добре, щом мандрата не замърсява, защо РИОСВ не пише предписание на кмета. Служителят отговори, че щяло да се прави канализация някога. А защо кметът не брани интереса на хората, на селото, а трепери или е заинтересован от „едрите пари".
Тръбата, която според човека на РИОСВ е заустена там, се оказа с коляно и продължава надолу по реката. Служителят беше удивен като открих, че тръбата има коляно и тече по надолу. Изненадата на всички беше голяма. Време е да се спре замърсяването, независимо с какво. Не е необходимо хората да ходят в Западна Европа и да се научат да си бранят правата. Тук и сега трябва да има промяна", коментира жалбоподателят Нурикян Мехмедали.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
sales2 (преди 6 години)
Рейтинг: 333 | Одобрение: 83

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама