Гурбетчийки: По-добре да береш ягоди в чужбина, отколкото да си висшист в България

09.11.2019 / 13:17 13

България е страна на лукса. Имаме най-скъпите лекарства, най-скъпите горива, най-скъпите телефонни разговори, най-високите лихви по кредитите, отскоро и най-скъпите яйца в Европа, а след някой друг месец и най-скъпия ток.

И щастливите, и нещастните кокошки вече снасят златни яйца. Лошото е, че веднъж сдобил се с тях, човек не става по-богат, а само по-мизерстващ. Цените вървят само нагоре, а заплатите са си все същите. Как оцеляваме, си остава пълна загадка, пише сайта vijti.com.

За разликите на живота в нормалните държави и България разказват сестрите Калина и Невена Тодорови.
Наскоро те са се завърнали от гурбет в Шотландия и имат богата база за сравнение относно абсурдите в нашата страна и „белите страни” в Западна Европа.

Калина е на 31 години. Завършила е счетоводство и контрол в Свищовската академия. Невена е на 28 години. Тя е възпитаничка на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Начална педагогика”. Двете сестри живеят в Свищов.

„Безпаричието е основната причина, която ни накара да тръгнем на гурбет”, започва разговора Калина. „Много е трудно за младите хора в страната ни да си намерят работа. Те са принудени в днешно време или да седят вкъщи без доходи, или да тръгнат да работят в чужбина. За да си намериш работа, ти искат трудов стаж най-малко 5 години или ти предлагат минималната работна заплата.

Освен това искахме да видим и нещо по-различно от България, да усетим как живеят хората на Запад”, допълва Невена.

Шотландците са много спокойни хора, споделя Калина. По думите й живеят по много по-различен начин от нас, българите. Много трудно е да срещнеш загрижен човек по улиците.

Почти всички са усмихнати и приветливи както един към друг, така и към чужденците, дошли да работят в тяхната страна. Докато в Шотландия с една минимална заплата човек може да преживее съвсем спокойно месеца, то тук, в България, това е почти невъзможно.

Калина е опитвала трудова реализация у нас, но без успех. „Аз съм с образователно-квалификационна степен “магистър”, а ми предлагат заплата, която ми е обидно да произнеса.

В България трудно се доверяват на младите специалисти.”
„Аз въобще и не смятам да се опитвам да търся работа по специалността си. Не искам. Достатъчно трудно е на човек да си намери каквато и да е работа, камо ли да стане учител, който да може да се издържа само от тази си дейност”, допълва Невена.

Работехме в Шотландия за шест паунда на час. Това беше минимумът за селскостопанска работа (беряхме ягоди). Специално минималната заплата на един средностатистически шотландец е две хиляди паунда, разказва Калина.

Ние изкарвахме около сто до сто и петдесет паунда на седмица. Един паунд е около 2 лева и тридесет стотинки. Можете сами да си направите сметка каква е разликата в минималните възнаграждения в двете страни. При условие, че и двете са членове на Европейския съюз.

Всички продукти в Шотландия са наполовина по-евтини от тези тук, в България, изключение правят само плодовете и зеленчуците. Примерно десет яйца там струват около лев и тридесет, докато тук в последно време, ако успееш да си ги купиш под три лева, си късметлия.

Давам за пример яйцата, защото напоследък само за тях и цената им се говори навсякъде – във вестници и телевизии, но още за много неща могат да се видят фрапантни разлики. За един килограм ориз шотландецът плаща тридесет стотинки, тук ние не можем да се похвалим със същото. Не знам какво да мисля по този въпрос, пресмята Калина.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
16
46
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 217541 | Одобрение: 19221
Чичо......сигурен съм, че тоя нещастен задник няма и кола.....Виж каква злъч идва от коментарите му за тия, които имат автомобили.....Възможно е и да няма книжка......До колкото знам, на тия които са лежали в лудницата не им се полага.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
3
Чичо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43366 | Одобрение: 6511
Албански шизофреник, на всички е ясно каква гладна въшка си. 
4
2
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 32381 | Одобрение: 4546
Че кой живее достойно в тази държава,или като се е скрил в дома си и е дръпнал завесите си мисли ,че животът му е достоен? Или като гледа мизерията на родителите ни или здраве-опазването или кое още да не изброявам ,,кое е достойното-мизерията и празния патриотизъм.А да ви е честит 9-ти септември!!!
16
48
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 217541 | Одобрение: 19221
Фашист скапан....."работиш наука".....!! Я си виж българския бе, цървул умирисан.....!! 4 граматически грешки в две елементарни изречения......И какво оставяш след себе си бе дрисльо, освен лайна и мръсотия......??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
2
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 32381 | Одобрение: 4546
,,Общак"-не говоря конкретно ,,а в преносния смисъл.Хубаво е човек да поживее и на друго място за да разбере всичко колко е гнусно тук и защо са останали само старци и една шепа мазохисти надяващи се на промяна или заблудени с дипломата си за висше образование и смешните -примерно 1500лв. заплатка.
6
4
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 32381 | Одобрение: 4546
Вече никой не идва да си прави зъбите тук защото е по-скъпо по-некадърно от навънка и могат да ти лепнат хепатит.А относно брането,и зкопчиите вземат колкото един професор тук и поне им пазят достойнството за разлика от тук.Тук ако не си гербер или човек на някой, си беден и безработен или се молиш на някой мишок за жалкото си /възнаграждение/ за послушшшание.Това го въведоха навремето комунистите ,а сега децата им продължават по тази схема.
13
5
Чичо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43366 | Одобрение: 6511
Албански лайнояд, става дума за български граждани , които не са доволни от битието си в България. Ти си някакъв гастарбайтер, както всички афганци, пакистанци и други ...ци и е нормално да си доволен. Дребните пари които се плащат тук са ти достатъчни в сравнение с това което ще получаваш в циганската си държава.
29
75
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 217541 | Одобрение: 19221
Първо Нексусе, прочети статията.....Жените берат ягоди, не малини....Второ, много добре се представиха на интервюто, но как да ги разбереш, като си прост, като гъбена чорба без гъби.....! И трето, я обясни ако обичаш, колко мозък имаш и въобще на суроватката "мозък" ли му викаш.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
9
27
аз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1342 | Одобрение: 632
И идваме в България да си лекуваме зъбите, щот тука е Ммного скъпо. 
"Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!"

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама