Гуцанов към министър Павлова: Отменете глобите за паспортизацията

21.11.2014 / 12:14 39

Лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов изпрати писмо на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, с което настоява да бъде променена наредбата за паспортизация на жилищните сгради. „Тъй като смятам, че всяко действие, което държавата изисква от гражданите като задължително, трябва да има полезно следствие за самите тях, недоумявам защо се поставят крайни срокове за един акт, който по никакъв начин не може да бъде определен като полезен за българските граждани. Би бил полезен, ако веднага след тази паспортизация започва саниране на старите панелни блокове или ремонт на сградите оценени като неустойчиви и опасни за живота на обитателите си. Тъй като този елемент липсва в Наредба№5 от 2006 г. на МРРБ апелирам в кратки срокове да инициирате Проект за изменение и допълнение на цитираната наредба, като в нея отпаднат задължителните срокове за изготвяне на технически паспорт на съществуващи жилищни сгради и условията за изготвяне на такива да стане задължително, само при последващи действия – саниране или ремонт на сградата, както и да отпаднат финансовите санкции на управителите на етажни собствености“, пише в писмото до министър Павлова.

По думите на Гуцанов настоящата кампания по издаване на технически паспорти на сградите поставя милиони българи в ситуация да отделят от и без това скромните си бюджети, за да изпълнят задължително условие, което държавата им поставя. Изискването това да се случи до края на годината поставя и въпроса дали фирмите, лицензирани да работят в тази кампания, ще бъдат достатъчно точни и коректни, при подготовката на паспортите на сграда или ще ги изготвят набързо само, защото е задължително това да се направи. „Недоумение буди и фактът, че ако срокът не бъде спазен управителите на етажната собственост ще бъдат обект на санкции – лични глоби. Не мога да си представя как един домоуправител би задължил примерно семейство пенсионери да задели сега и веднага 300 лв., за да даде своя финансов дял за изготвяне техническия паспорт на общата сграда“, пише още в писмото.

Гуцанов изпрати и писмо до кмета на Варна Иван Портних, в което настоява да бъде свикано ново обществено обсъждане по отношение намеренията на общината да поеме нов дълг от 43 млн. лв. „Мисля че, правилната политика, която подхожда на един добър управленец, вярвам че ще съгласите с мен, е да застава очи в очи с хората, когато е необходимо да защити това, което предлага. Затова вярвам, че ще се разпоредите да бъде проведено ново обсъждане, което да бъде оповестено достатъчно рано, чрез различни публични канали, за да достигне до голям брой хора. Ние от БСП, вече обявихме, че ако ръководството на общината не направи второ, реално обществено обсъждане, ще организираме такова и ще поканим Вас и екипа Ви, да присъствате, за да чуят варненци защо е необходимо в този момент да се натоварва всеки от тях като данъкоплатец с нов заем, какви ще са ползите за града и защо средствата необходими за отделните проекти, описани като аргументация, първо не бъдат търсени по линия на държавно финансиране. Само ще припомня, че през 2014 г. правителството на г-н 

Пламен Орешарски, в рамките на програмата за устойчиво развитие на регионите, даде на Варна средствата в размер на 51,5 млн. лв“, написа Борислав Гуцанов в писмото до кмета.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
1
bosh (преди 6 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Преди да станат гербери си бяха чистокръвни комунисти и после бесепари. Утре може да са други.
5
5
bosh (преди 6 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Членовете на БСП все още вярват, че тя е лява и социално ориентирана партия. Не се усещат как са грабени точно от нея как най-големите "мръсни" капиталисти са нейни деца. В БСП има свестни и то много свестни хора, но нищо не могат да направят. Точно Гуцанов не е от тях.
6
6
bosh (преди 6 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Мара е от старите комунистки, които още държат портретите на Маркс, Димитров и Ленин.
15
3
bosh (преди 6 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Паспортизацията може да е препоръчитлена, но не и задължителна. Лошото е, че за българският управник препорачително = задължително и то колкото по-скоро, толкова по-скоро. В бялата държава, обитателите на сграда с паспорт ще плащат по-ниски местни данъци. Ако е енергийно ефективна, още по-ниски. Като даваш под наем в такава сграда, ще имаш допълнителни облекчения, вместо да се приспада 1% от плоския данък за износване на помещението, да бъде 2% и т.н. Начини за стимулация много, но за съжаление ние сме все още в перщерния капитализъм.
2
7
bosh (преди 6 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Питал, непитал, трябва да се прави PR. Стане ли кмет, Варна ще стане втори Несебър или втора Дупница.
13
6
teodor999 (преди 6 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Определено герберите се почудиха как да оберат народа до последното левче!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама